Cum fac producătorii farmaceutici afaceri cu doctorii compensate la Ministerul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anumite categorii de pacienţi vor putea primi medicamente cu 50%, 75% reducere sau gratis Foto: Adevărul
Anumite categorii de pacienţi vor putea primi medicamente cu 50%, 75% reducere sau gratis Foto: Adevărul

Comisia Naţională de Integritate îi cercetează pe ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, şi pe şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, Mircea Buga, pentru un posibil conflict de interese, după ce oficialii au aprobat noua listă a medicamentelor compensate.

Comisia Naţională de Integritate (CNI) urmează să stabilească dacă asiguratorul de stat a favorizat producători cu rude de gradul întâi la Ministerul Sănătăţii la aprobarea noii liste a medicamentelor compensate. „Pe 6 iunie am primit o sesizare de la secretariatul Parlamentului, iar pe 10 iunie - de la Guvern pentru a verifica dacă Mircea Buga şi Andrei Usatâi au încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Rezultatul anchetei va fi definitivat până pe 4 august“, ne-a declarat vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă.

Sesizarea din partea Legislativului a fost dublată de o solicitare a deputatei PCRM Oxana Domenti, care i-a cerut explicaţii ministrului Sănătăţii privind înlocuirea unor preparate pentru cardiaci cu altele, produse de un singur agent economic. „Vreau ca această comisie să analizeze noua listă a medicamentelor compensate. Nu-l suspectez pe directorul CNAM, pentru că el doar aprobă această listă. La minister e un grup de lucru care o elaborează. Acolo e cel mai mare interes“, a precizat comunista.

Lanţul „coincidenţelor“

Pe lista doctoriilor eliberate cu reduceri sau gratuit figurează 14 medicamente fabricate de Wörwag Pharma, o companie germană reprezentată în Moldova, până în 2009, de actualul viceministru al Sănătăţii Octavian Grama. Alte şapte produse aparţin companiei bosniece Bosnalijek Pharmaceuticals, condusă aici de Stella Grama, soţia aceluiaşi demnitar.

Viceministrul neagă însă că ar fi intermediat afacerile „de familie“. „Dacă soţia mea lucrează de 14 ani într-o companie, ce să fac? Dacă e bine argumentat că un produs merită să fie inclus în lista medicamentelor compensate, toţi suntem egali în faţa legii. Ministrul şi viceminiştrii n-au treabă în comisia respectivă, care e formată din oameni de la 12 instituţii. Cum pot eu să mă implic într-o structură atât de mare cu un produs şi să mă fac de ruşine?“, a fost reacţia lui Octavian Grama.

Un singur produs găsim în listă în dreptul substanţei active Metronidazolum, folosită pentru tratamentul bolilor digestive. Este vorba de Metrozol 500 mg, distribuit în Moldova de firma administrată de Stella Grama. „Categoric nu am făcut niciun demers pentru ca produsele fabricate de compania la care lucrează soţia mea să apară în lista medicamentelor compensate. Alte firme fie nu au produsul, fie nu întrunesc standardele de calitate. Sunt 30 de firme care au câte un singur produs cu substanţa activă cerută. Căutaţi la fiecare şi vedeţi unde-i conflictul de interese“, a replicat funcţionarul.

Anchetat de Anticorupţie

Surse de la Ministerul Sănătăţii ne-au spus că, acum trei ani, ofiţerii anticorupţie l-au anchetat pe Octavian Grama sub bănuiala că ar fi împins produsele fabricate de firmele administrate de familia sa în lista medicamentelor compensate. În aceeaşi perioadă, acesta ar fi avut mai multe disensiuni cu ministrul Sănătăţii de atunci, Vladimir Hotineanu.

„Pentru prima dată, la elaborarea listei medicamentelor compensate au fost incluse doar denumirile comune internaţionale ale produselor farmaceutice, şi nu cele comerciale“ - Reacţia Ministerului Sănătăţii, condus de Andrei Usatâi

„Ştiu că au fost nişte neînţelegeri cu câteva medicamente compensate folosite pentru hepatitele virale. Ordinul privind medicamentele compensate e semnat de ministru şi de CNAM, asta prevede regulamentul. E foarte greu să alegi un preparat şi bun, şi ieftin. De Metronizadol ştiu că e produs de foarte multe firme. Întrebaţi-l pe ministrul Usatâi cum o singură denumire comercială a ajuns în listă“, ne-a sugerat deputatul liberal-democrat.

Reacţii evazive

Potrivit CNAM, titlurile incluse în lista medicamentelor compensate de stat sunt propuse de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi sunt examinate în şedinţe publice. „Înţelegem procedura de control iniţiată de CNI ca fiind una de rutină şi care s-ar putea solda cu clasarea anchetei sau cu un act de constatare – rezultat de procedură, ce poate fi comentat doar la momentul apariţiei“, se arată într-o declaraţie emisă de oficiul de presă al companiei.

„Propunerile pentru lista medicamentelor compensate sunt prezentate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi examinate în şedinţe publice“ - Reacţia CNAM condusă de Mircea Buga

Într-un răspuns publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Andrei Usatâi a precizat că au fost selectate doar doctoriile autorizate în Moldova după denumirile comune internaţionale şi în funcţie de preţurile cele mai bune pentru asigurarea tratamentului ambulatoriu al pacienţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite