Bătrânii din Republica Moldova, supuşi violenţelor şi fără un trai decent. Ce soluţii au autorităţile pentru a-i ajuta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrânii cu pensii mici şi supuşi violenţelor FOTO Adevărul
Bătrânii cu pensii mici şi supuşi violenţelor FOTO Adevărul

Două studii lansate astăzi relevă faptul că Republicca Moldova se confruntă cu cele mai mari provocări legate de fenomenul îmbătrânirii populaţiei din regiune, autorităţile prezentând acţiunile pe care le vor întreprinde pentru a soluţiona aceste probleme.

Banca Mondială, Fondul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Populaţie şi HelpAge International a lansat două studii în cadul conferinţei cu genericul „Abordarea îmbătrânirii în Republica Moldova”. Unul din studii, elaborat de HelpAge International, se referă la fenomenul abuzului şi violenţei printre bătrâni şi care relevă faptul că 28,6% din persoanele în etate se confruntă cu astfel de probleme. Din totalul celor care au fost supuşi maltratărilor, circa 10% au fost deposedaţi de pensii sau de case, iar circa 4% s-au confruntat cu violenţa fizică şi cu abuzuri. Experţii suţin că circa 38% din victime nu se adresează organelor abilitate pentru a sesiza problema din cazua stereotipurilor. Agresorii sunt, de obicei, rude apropiate, fără un loc de muncă şi care consumă alcool.

Un alt studiu, realizat de Banca Mondială arată că Republica Moldova este statul care se confruntă cu cele mai mari provocări legate de fenomenul îmbătrânirii populaţiei printre ţările din Europa Centrală şi de Est şi cu cel mai mic nivel al pensiilor. În acelaşi timp, Republica Moldova rămâne printre ţările care din 2008 se menţine în zona gri privind aplicarea politicilor în vederea asigurării unei bătrâneţi liniştite cetăţenilor.

Reprezentanta Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie, deputatul Valentina Stratan susţine că problema cea mai mare este legată de faptul că în Republica Moldova sunt 670 de mii de pensionari care sunt susţinuţi financiar de stat din banii a 803 mii de contribuabili. Astfel, Valentina Stratan susţine că politicile statului în acest domeniu trebuie să fie orientate spre creşterea natalităţii, combaterea migraţiei, crearea oportunităţilor pentru bătrâni şi politici educaţionale care ar combate fenomenul violenţei asupra bătrânilor. În acelaşi timp, deputatul susţine că sistemul de pensii trebuie revizuit astfel ca cei care au persoanele care ies mai devreme la pensie şi primesc pensii mai mari să treacă printr-un proces etapizat.

Repubilca Moldova, din „zona roşie” în „zona gri”

La rândul său, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Boris Gâlcă, a salutat realizarea studiului de către Banca Mondială, menţionând că este al doilea de acest gen după ce în 2008 experţii internaţionali anunţau că Republica Moldova a trecut din zona roşie în zona gri după condiţiile în care trăiesc bătrânii. Potrivit lui Gâlcă, este necesară majorarea vârstei de pensionare, însă acest lucru nu se va întâmpla în curând. „Politicile în acest domeniu ar trebui să fie comprehensive. Din experienţa altor ţări, primul pas ar trebui să fie egalarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei care ar trebui să fie de 62 de ani. Reforma va fi realizată prin majoarea vârstei de pensionare cu 3-6 luni pe o perioadă de vreo 10 ani pentru ca populaţia să nu simtă impactul acestor acţiuni”, a precizat Boris Gâlcă.

Oficialul a mai spus că vârsta mică de pensionare aduce sărăcie, iar pensiile nu pot fi achitate din credite şi granturi externe. „Trebuie să creăm politici prietenoase pentru familii, cum ar fi alocarea indemnizaţiilor, construcţia şcolilor, grădiniţelor şi să fie utilizat cât mai mult concediul de paternitate”, a mai spus Gâlcă.

Autorităţile au mai anunţat că rectificarea bugetului va permite majorarea cu 10% a indemnizaţiilor la naştere pentru mame, iar bătrânii vor primi ajutoare sociale mai mari în perioada rece a anului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite