În Moldova n-au fost găsite medicamente contrafăcute, destinate bolnavilor de hepatită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicamentele contrafăcute au fost depistate în trei farmacii din Piteşti şi Ialomiţa Foto: Adevărul
Medicamentele contrafăcute au fost depistate în trei farmacii din Piteşti şi Ialomiţa Foto: Adevărul

În trei farmacii româneşti din Piteşti şi Ialomiţa au fost găsite soluţii din apă cu glucoză în loc de doctorii pentru bolnavii de hepatită, ambalate în cutii aproape identice cu medicamentele Pegasys

Agenţia Medicamentului precizează că în Moldova nu au fost depistate medicamente Pegasys contrafăcute. Informaţia survine la câteva zile după ce Poliţia şi Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) din România au demarat o anchetă în legătură cu cele trei farmacii unde au fost găsite seringi contrafăcute cu apă şi glucoză în locul peginterfereon alfa2-a, substanţa activă din medicamentul destinat bolnavilor de hepatită.

„Este vorba despre medicamentul Pegasys. Au fost găsite zeci de cutii cu seringi care sunt falsuri grosolane. Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri”, susţin surse din ANM.

Conform aceloraşi surse, pe cutia produsului falsificat nu apar codul de culori şi codul de bare. "În rest, cutia este foarte bine copiată", au mai spus sursele citate.

Ancheta a fost demarată în urma unor sesizări primite de la pacienţi. O seringă Pegasys are un preţ mediu de peste 750 de lei româneşti.

Compania Roche a precizat că a informat ANM, în septembrie, referitor la identificarea în Germania a unei cutii de Pegasys contrafăcut şi că, până în noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute în România.

„Roche România SRL a informat Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în luna septembrie 2013, referitor la identificarea în Germania de către departamentul de calitate al F. Hoffmann-La Roche, Ltd. Basel a unei cutii de Pegasys 180 mg/0,5 ml contrafăcut. Ulterior acestei informări am continuat comunicarea constantă cu ANMDM legat de suspiciunile de apariţie a unor cutii contrafăcute în România. Menţionăm că pâna în luna noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute pe teritoriul României”, se arată într-un punct de vedere al companiei.

De asemenea, compania precizează că medicamentul falsificat prezintă diferenţe uşor de observat faţă de cel original, rugând pacienţii care au suspiciunea că produsul pe care îl deţin ar putea fi falsificat să se adreseze imediat medicului, farmacistului sau direct ANDM.

„Siguranţa pacienţilor este prioritară pentru Roche. (...) Menţionăm că medicamentul Pegasys (peginterferon alfa-2a) se eliberează în farmacii numai pe baza unei reţete emise de medicul specialist gastroenterolog sau infecţionist şi este destinat numai tratamentului hepatitelor virale B si C, nu şi unor forme de cancer”, mai precizează Roche România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite