REVISTA PRESEI/ Rușii pregătesc un cadou pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiraspolul rămâne în atenția Moscovei
Tiraspolul rămâne în atenția Moscovei

Mediatizatul gest diplomatic de la Ambasada Rusiei nu este accidental. Acces mai liber spre litoralul ucrainean. Încă o lovitură pentru polițiști

AL DOILEA PLAN KOZAK

Gestul ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, care l-a prezentat pe Vladimir Iastrebceac drept "şef al diplomaţiei de la Tiraspol", nu putea fi o greşeală.

Cel puţin aşa susţin invitaţii emisiunii Fabrika de la postul de televiziune Publika. Totodată, aceştia nu exclud că afirmaţia diplomatului ar face parte dintr-o nouă campanie ce urmăreşte federalizarea Moldovei, în baza unui nou plan Kozak.

„Federaţia Rusă simte acum că iniţiativa îi aparţine şi noi vom avea al doilea plan Kozak. Moscova ar dori ca la etapa iniţială de negocieri să fie acceptat principiul că sunt 2 părţi egale, parte la conflict, şi anume egalitatea aceasta a părţilor a fost subliniată de ambasadorul Kuzmin", este de părere Nicolae Chirtoacă, fost ambasador al Moldovei în SUA.

MOLDOVENII VOR PLECA MAI UȘOR ÎN UCRAINA

Din iunie se va simplifica procedura de trecere prin vama moldo-ucraineană. Asta pentru că Serviciile Vamale din Republica Moldova și Ucraina au semnat un Protocol de cooperare în domeniul facilitării traversării de către cetăţeni a hotarului moldo-ucrainean în perioada de vară.

Potrivit Unimedia care citează acest document, necesitatea de adoptare a măsurilor adecvate în cazul apariţiei cozilor de unităţi de transport, inclusiv prin crearea locurilor de muncă suplimentare. O noutate este faptul schimbului de formulare vamale tipizate care necesită completare şi prezentare organelor vamale în punctele de trecere a frontierei de către călători.

POLIȚIȘTII RĂMÂN FĂRĂ EPOLEȚI

Aproximativ 3500 de poliţişti cu funcţii administrative îşi vor pierde epoleţii, începând de anul viitor. Gradele poliţieneşti sunt retrase chiar de Ministerul de Interne, care trece printr-un proces de reformare, numit demilitarizare.

De anul viitor vom avea doar 4500 de poliţişti, însă numărul salariaţilor din poliţie va rămâne acelaşi, adică peste 8000, cât sunt şi în prezent, susține Publika.md. Singura diferenţă este că acei care acum fac muncă de birou în structurile de poliţie, nu vor mai fi numiţi poliţişti, ci funcţionari publici. Anume lor le vor fi retrase gradele poliţieneşti, însă nu şi sporurile salariale. Există deja o înţelegere de acest fel între sindicatul poliţiştilor şi Ministerul de Interne. Vor rămâne cu epoleţi doar funcţionarii cu un stagiu de muncă mai mare de 12 ani şi jumătate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite