Vot menţinut în Parlament pentru modificarea unor acte legislative nepromulgate de Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament parlamentul.md

Deputaţii au menţinut în şedinţa de joi, 27 septembrie, a Parlamentului votul pentru modificarea unor acte legislative care prevăd că gestionarea dosarelor şi cererilor de judecată va putea fi efectuată doar prin Programul integrat de gestionare a dosarelor transmite IPN.

Programul integrat de gestionare a dosarelor este unic pentru toate instanţele de judecată şi este parte componentă a Sistemului informaţional judiciar. Utilizarea acestuia va fi obligatorie pentru toate instanţele de judecată.

Alte prevederi vizează activitatea Inspecţiei Judiciare, care este un organ specializat independent al Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta urmează a fi constituit din şapte inspectori – judecători, care vor dispune de autonomie funcţională.

O altă completare se referă la absolvenţii Institutului Naţional al Justiţiei. Dacă vor activa în funcţia de judecător, procuror sau altă funcţie publică mai puţin de trei ani de la numire, vor fi obligaţi să restituie bursa achitată pe perioada studiilor la această instituţie.

Legislativul a mai votat modificările în cauză la 19 iulie, dar şeful statului nu le-a promulgat. Potrivit Constituţie, preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare Parlamentului. În cazul în care legislativul îşi menţine hotărârea adoptată anterior, preşedintele promulgă legea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite