Voronin, despre „frontul comun” cu PSRM: Vom discuta când vom avea o adresare oficială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Voronin si Dodon

Liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, vine cu o reacţie la anunţul lui Igor Dodon despre formarea unui posibil bloc electoral a partidelor de stânga în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Fostul şef al statului anunţă că formaţiunea pe care o conduce se va expune la acest subiect doar după ce va exista o adresare oficială din partea PSRM.

La fel, Vladimir Voronin critică ultimele decizii ale Curţii Constituţionale, menţionând că acestea nu ţineau de competenţa CCM.

„Nu avem o adresare oficială a socialiştilor. Nu avem decizia lor. Dacă ea va exista, atunci noi avem dreptul să convocăm plenara Comitetului Central al PCRM şi să analizăm această declaraţie”, a declarat el pentru Deschide.MD.

Întrebat care este opinia sa personală la acest subiect, Vladimir Voronin a răspuns: „Opinia mea va fi aceea care va fi votată de Comitetul Central”. Pozitia liderului PCRM vine în contextul apelului făcut de Igor Dodon ca partidele de stanga să facă front comun la alegerile parlamentare anticipate.

Vorbind despre decizia Curţii Constituţionale care a anulat starea de urgenţă şi a permis preşedintelui Maia Sandu să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului, liderul PCRM a menţionat că Înalta Curte s-a proununţat pe lucruri care nu tin de competenţa ei sau de Constituţie.

„Anularea stării de urgenţă nu intră în jurisdicţia Curţii Constituţionale. Aceste acţiuni urmau a fi adoptate de Guvern sau Parlament. Curtea Constituţională nu trebuia să-şi bage nasul în această problemă, pentru că ea nu ţine de Constituţie”, a spus Vladimir Voronin.

Liderul Socialiştilor, Igor Dodon, vrea să consolideze stânga moldovenească. Igor Dodon a declarat că nu trebuie de admis ca partidele de dreapta (proeuropene) să obţină majoritatea parlamentară în urma anticipatelor din vara acestui an.

Din aceste considerente, Igor Dodon propune celorlalte partide de stânga să se alăture Socialiştilor şi să formeze un bloc comun. Potrivit lui, la moment, pe stânga, cel mai vizibil partid este cel al lui Vladimir Voronin - Partidul Comuniştilor.

Dodon susţine că, în pofida criticilor la care a fost supus din partea lui Voronin, el este gata treacă peste aceste momente şi să accepte consolidarea forţelor cu scopul de a nu permite dreptei să preia controlul Parlamentului.

Dodon consideră că această propunere este în avantajul lui Voronin, deoarece aceasta ar fi singura şansă a comuniştilor de a accede în Parlament, pe lista Socialiştilor, iar ulterior să-şi creeze propria fracţiune în Parlament.

Dodon a precizat că nu intenţionează să accepte în bloc Partidul ŞOR şi nici Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi. Liderul socialist e de părere că Renato Usatîi este un politician de dreapta, care are sarcina să ajute Partidul Acţiune şi Solidaritate (Maia Sandu) să ia mai multe mandate.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite