Şeful delegaţiei UE în Moldova Pirkka Tapiola: „La summitul de la Vilnius încheiem un maraton, după care începem altul - implementarea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iurie Leancă şi Pirkka Tappiola au răspuns întrebărilor studenţilor despre beneficiile semnării Acordului de Asociere la Vilnius FOTO: gov.md
Iurie Leancă şi Pirkka Tappiola au răspuns întrebărilor studenţilor despre beneficiile semnării Acordului de Asociere la Vilnius FOTO: gov.md

În cadrul unei întâlniri cu studenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile, şeful delegaţiei UE în Moldovam Pirkka Tapiola, alături de premierul Iurie Leancă, au vorbit despre Acordurile care urmează a fi încheiate la Vilnius şi ce artrebui să se întâmple după summit.

„Deseori, vorbind cu diferite persoane, aud aprecieri despre Vilnius ca despre o baie de aur, precum că lucrurile se vor schimba radical exact a doua zi, dar nu este aşa. Summitul e doar o carcasă pe care trebuie să construim o viaţă durabilă, un pas spre lungul drum al integrării economice, al creării unui areal comun şi al unui puternic parteneriat de asociere“, a declarat Tapiola.

Oficialul european a abordat mai multe „mituri“ care circulă în societate, despre ce ar însemna apropierea Moldovei de UE: „Prima ar fi că negocierile se poartă în secret. Nu, nu şi nu. În relaţiile internaţionale, negocierile niciodată nu se fac la televizor. Mediul de afaceri şi societatea civilă au fost consultate, iar acordurile vor fi făcute publice după parafare“, a declarat reprezentantul Uniunii Europene.

Tapiola a negat şi faptul că Acordul Zonei de liber schimb va distruge economia şi sectorul agricol al ţării. „UE respectă relaţiile de piaţă şi oferă susţinere statelor care nu au ajuns la standardele cerute de piaţa europeană. În acest sens, şi Republica Moldova va fi ajutată să-şi racordeze standardele de calitate în domeniile care se află într-o perioadă de tranziţie şi necesită modernizare“, a mai spus şeful delegaţiei europene în ţara noastră.

„Se mai spune că Europa îşi impune valorile şi viziunile, dar noi avem valori pe care le împărtăşim: deschidere, pluralism, democraţie, piaţă liberă, respectarea drepturilor omului, alegeri independente. Moldova este o ţară europeană, avem o istorie comună şi aceleaşi viziuni“, mai spune reprezentantul UE.

Pirkka Tapiola şi-a exprimat speranţa că cel târziu în toamna anului 2014, Acordul de Asociere va fi semnat, după care va urma ratificarea, aplicarea şi implementarea prevederilor acestuia.

leanca si tapiola
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite