Un deputat PAS dă vina pe Curtea Constituţională pentru criza politică de la Chişinău: „Curtea a dat peste cap propriile decizii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii Curţii Constituţionale
Judecătorii Curţii Constituţionale

Deputatul PAS Dan Periun susţine că „cheia rezolvării crizei politice este la Curtea Constituţională”, dar nu în desemnarea unui candidat la funcţia de premier de către preşedintele Maia Sandu. Potrivit lui, „criza actuală este într-o mare măsură generată de decizia Curţii din 18 ianuarie, prin care pentru prima dată a fost stabilit că Parlamentul nu se dizolvă automat după 3 luni fără Guvern.”

„Curtea a dat peste cap propriile decizii care stabileau contrariul. A schimbat regulile jocului fără a explica până la capăt ce se întâmplă dacă nici Preşedintele nici Parlamentul nu cedează - şi stăm şi aşteptăm să o spună după 23 martie”, a scris Dan Perciun pe Facebook.

Perciun susţine că Înalte Curte „va fi cea care va decide dacă după 23 martie mergem la alegeri anticipate sau ţara continuă să fie guvernată de un guvern demisionar”. 

„Atunci când vor lua această decizie sper că judecătorii se vor întreba dacă prin deciziile lor aprofundează criza politică şi constituţională ori o rezolvă. Situaţia în care Curtea ar decide că ţara poate fi guvernată pe un termen nedeterminat de către un Guvern demisionar ar fi absurdă. Logica elementară spune că prevederile Constituţionale trebuie să ducă la crearea unui guvern plenipotenţiar susţinut de o majoritate parlamentară stabilă. Atunci când acest lucru nu este posibil fie Parlamentul se dizolvă, fie obstacolul în crearea acestei majorităţi este înlăturat prin votul cetăţenilor. Fie Parlamentul pleacă, fie Preşedintele este suspendat şi trimis în demisie de către cetăţeni”, a subliniat deputatul.

În opinia deputatului, Curtea nu are alte opţiuni decât să dizolve Parlamentul şi să declanşeze alegeri parlamentare anticipate, în caz contrar „Curtea s-ar face vinovată de perpetuarea conflictului instituţional”. 

„Ar fi inimaginabil ca Curtea să refuze să stabilească reguli clare şi o cale constituţională pentru ieşirea din criză. Asta ar însemna declinarea responsabilităţii”, a mai adăugat Perciun.

Recent, Igor Dodon i-a cerut preşedintelui Maiei Sandu să o desemneze, până pe 9 martie, pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru şi să nu mai „uzurpeze puterea de stat”. Igor Dodon o acuză pe Maia Sandu că duce ţara în „haos” prin intenţia de a nu desemna un candidat la funcţia de premier, deşi Curtea Constituţională a obligat preşedintele ţării să desemneze candidatul majorităţii parlamentare.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier. 

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi Preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite