Slusari: „O mie de lei la hectar nu pot rezolva problema agricultorilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Grupul de lucru creat pentru a soluţiona criza în agricultură propune identificarea soluţiilor suplimentare pentru majorarea compensaţiilor pentru agricultori. Totodată, propune ca agricultorii care au fost afectaţi de secetă şi alte calamităţi naturale să fie scutiţi în perioada următoare de achitarea taxelor aferente salariilor. Declaraţiile au fost făcute de deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, transmite IPN.

„O mie de lei la hectar nu pot rezolva problema agricultorilor”, a declarat Alexandru Slusari, care a accentuat că Platforma DA insistă pe alocarea a 500 de milioane de lei, faţă de 200 de milioane identificate.

Grupul de lucru a tras concluzia că este necesar de adoptat legea specială cu privire la reeşalonarea, cel puţin pentru 12 luni, a datoriilor agricultorilor faţă de băncile comerciale şi organizaţiile nebancare.

Alexandru Slusari spune că în portofoliul de creditare puţin peste trei miliarde de lei sunt creditele agricultorilor. În sectorul nebancar sunt peste un miliard de lei. 

„Această sumă trebuie să fie reeşalonată în mod legal, timp de un an, fără calcularea penalităţilor, fără sechestrarea bunurilor agricultorilor de către bănci”, a menţionat parlamentarul.

Platforma DA insistă ca săptămâna viitoare să fie convocată şedinţa Parlamentului pentru a pune în aplicare soluţiile discutate. Vineri, 14 iunie, va avea loc o întrevedere la nivel de fracţiuni parlamentare, cu participarea membrilor Guvernului.

Grupul de lucru a fost creat la începutul acestei săptămâni, în urma discuţiilor dintre patru formaţiuni: Partidul Democrat, Partidul Socialiştilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr. Din grup fac parte câte un membru din fiecare fracţiune parlamentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite