Protestul din faţa Guvernului rămâne până la alegerile anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ambasador Alexei Tulbure speră că protestele vor provoca alegeri anticipate. FOTO Facebook
Fostul ambasador Alexei Tulbure speră că protestele vor provoca alegeri anticipate. FOTO Facebook

Alexei Tulbure este prezent la protestul Platformei Demnitate şi Adevăr din prima zi. Scopul protestului: organizarea de alegeri anticipate, deoarece actuala guvernare este lipsită de reflexe democratice.

De când protestaţi?

Eu sunt de aici din 6 septembrie, am dormit câtevai nopţi în cort şi practic fiecare noapte am fost aici până după miezul nopţii, ieri am plecat după ora 2 noaptea. Îi cunosc pe toţi, ştiu care este dispoziţia, îmi insuflă un optimism, oamenii sunt hotărâţi să stea până la atingerea rezultatelor palpabile.

Câţi oameni sunt permanent la protestul Platformei DA?

Există un contigent permanent de peste 100 de oameni, care se mai duce, oraşul are o populaţie a sa.

Când se va încheia protestul?

Eu nu fac parte din grupul Platformei DA, nu sunt membru al consiliului, sunt un simplu cetăţean al oraşului demnităţii, am privilegiul de a mai da cu părerea. Consider că protestul se va încheia atunci când vor fi obţinute revendicările: demisia procurorului general, al directorului CEC, momentul în care se demarează procedura pentru alegeri anticipate, noi mergem la un dialog în vederea creării alegerilor libere. Dacă nu sunt libere, atunci nu are rost să facem alegeri. Când va fi clar că mergem spre schimbări, putem considera că oraşul şi-a îndeplinit misiunea. Nu e numai opinia mea, toţi au dreptul să participe la alegeri, important este să nu fie falsificate. Repet: alegerile din noiembrie au fost falsificate, observatorii internaţionali au recunoscut aceste alegeri, însă este de ajuns să spunem că nu ştiam de jaful miliardului - să fi ştiut nu aveam acelaeşi rezultate. Protestul nostru este civilizat, iar alegătorii trebuie să decidă cine guvernează ţara mai departe, printr-o competiţie onestă. Legitimitatea lor este aproape egală cu zero, ne-am transformat într-un stat captiv.

Nu este paradoxal că există un guvern pro-european şi un protest declarat pro-european împotriva aceluiaşi guvern?

Paradox este doar la prima vedere, una este să te declari şi alta să fii pro-european. Avem o AIE3, pe care am avut-o din 2009 încoace. În aceşti 6 ani am avut parte de o degradare mutiplă, de discreditarea ideii europene. Oamenii care sunt sinceri protestează împotriva celor care au speculat şi au jefuit acest stat, au capturat statul contrar standartelor si normelor europene. Eu nu sunt votantul PL, PD, PLDM - dar majoritatea celor din piaţă sunt votanţi ale acestor partide, care vor să îşi retragă votul acordat acestora.

În acelaşi timp socialiştii protestează în faţa Parlamentului – tocmai instituţia în care sunt reprezentaţi, cum apreciaţi acest lucru?

Noi ne întrebăm de ce această putere nu reacţionează, această putere nu are reflexe democratice, noi am fi avut un dialog într-o ţară unde este democraţie şi am fi progresat. Acum toţi sunt în impas, noi presăm, puterea ignoră şi schimbări nu sunt. În parlament în opoziţie erau comuniştii, era o opoziţie masivă, influentă, în patru ani de opoziţie acest partid la fiecare şedinţă ridica anumite proiecte sau legi, şi totuşi o chestiune nu au reuşit s-o introducă în ordinea de zi şi erau 40, iar acum sunt mai puţini. Socialiştii fac parte din Parlament, dar nu reuşesc să facă nimic. Iniţiativele opoziţiei trebuie să fie introduse pe ordinea de zi, dar asta nu se întâmplă, Parlamentul nu funcţionează normal, opoziţia nu are mecanismele parlamentare şi e nevoită să iasă în stradă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite