Promo-LEX: Unii concurenţi electorali au început agitaţia electorală înainte de termen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova FOTO IPN

Unii concurenţi electorali, dar şi potenţiali concurenţi electorali au început agitaţia electorală înainte de termenul legal stabilit. Observatorii Promo-Lex au raportat, în perioada 12-25 mai, cel puţin 15 activităţi cu tentă electorală, fără îndemn la vot, desfăşurate de aceştia, precum şi 18 cazuri de îndemn la vot pentru un anumit concurent sau potenţial concurent electoral, transmite IPN.

 În 17 cazuri acest lucru l-a făcut Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), iar într-un caz – Partidul Politic „Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).Constatările se regăsesc în cel de-al doilea Raport al Misiunii de observare Promo-LEX a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Într-un briefing de presă, Nicolae Panfil, director de programe Promo-Lex, a remarcat că, din momentul înregistrării oficiale în cursa electorală, au fost raportate 46 de activităţi desfăşurate de patru concurenţi electorali: PAS – 80%, BECS – 11%, Blocul electoral „Renato Usatîi” (BERU) – 7% şi PPŞ  – 2%. Cele mai populare activităţi au fost distribuirea materialelor electorale (63%) şi întâlnirile cu alegătorii (28%).

Au fost atestate cel puţin 121 cazuri (BECS) ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, 120 de cazuri ţin de implicarea angajaţilor din sectorul public în activităţi de campanie electorală şi un caz de asumare a meritelor pentru servicii efectuate din bani publici. Trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1), dar şi un caz ce poate fi calificat drept implicare a preşedintelui ţării în campania de susţinere a unui concurent electoral (PAS). În baza informaţiilor raportate de către monitori, au fost identificate şi cel puţin 23 de cazuri de discurs de ură şi instigare la discriminare în spaţiul public, în mass-media şi în mediul online.

Nicolae Panfil a mai remarcat că până acum nu există o instrucţiune adoptată de CNESP prin care să fie clar stabilite regulile de comportament în campania electorală pe perioada pandemiei. Există hotărârea din 9 aprilie, în care se spune că starea de urgenţă în sănătate publică se instituie de comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică în baza indicatorilor de incidenţă locală a COVID-19. Din punctul de vedere al Promo-Lex, o astfel de situaţie poate provoca dificultăţi concurenţilor electorali la nivel local, la nivel teritorial pentru că aceştia ar putea fi dezorientaţi şi ar putea efectiv să nu cunoască care sunt regulile de comportament într-o regiune sau alta a ţării.

Până în data de 26 mai, CEC a înregistrat opt concurenţi: şase partide şi două blocuri electorale. Cota minimă de reprezentare pentru ambele sexe (40%) a fost respectată de către toţi candidaţii. De asemenea, în toate cele opt cazuri, poziţionarea candidaţilor pe liste a fost făcută cu respectarea prevederilor legale, minimum patru candidaţi de gen distinct la fiecare zece locuri. În acelaşi timp, Promo-LEX a constatat că majoritatea concurenţilor au început activităţile de agitaţie electorală în lipsa persoanelor de încredere înregistrate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite