Mesajul Poloniei şi al Suediei: summitul de la Vilnius va marca începutul unei integrări mai profunde între UE şi ţările din Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski şi ministrul de Externe al Suediei Carl Bildt
Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski şi ministrul de Externe al Suediei Carl Bildt

Ministrul de Externe al Poloniei Radosław Sikorski şi omologul său din Suedia Carl Bildt vin luni în vizită la Chişinău, în cadrul unui turneu diplomatic ce include Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. În articolul „Întregirea Europei“, pe care îl semnează în „Adevărul“, înalţii oficiali din cele două ţări iniţiatoare ale Parteneriatului Estic îşi exprimă sprijinul pentru statele vecine din Est care aspiră la relaţii mai strânse cu UE.

„În primăvara anului 2008, Suedia şi Polonia au iniţiat activităţi privind crearea Parteneriatul Estic - o politică mai ambiţioasă a Uniunii Europene în privinţa celor şase vecini din Europa de Est care doresc relaţii mai strânse cu Uniunea Europeană.

Acum - cinci ani mai târziu şi în perioada premergătoare celui de al treilea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius - vom porni într-o călătorie comună care ne va duce pe noi şi pe alţi reprezentanţi de rang înalt ai Suediei şi Poloniei în toate capitalele Parteneriatului Estic: Chişinău, Kiev, Tbilisi, Baku, Erevan şi Minsk.

Primul mesaj pe care îl vom aduce este despre tot ce a fost deja realizat: am finalizat lucrările la acordurile de asociere şi acordurile de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, care, odată semnate, vor duce spre o cooperare mai largă şi mai profundă cu UE. Am semnat o serie de acorduri de facilitare a regimului de vize, cel mai recent, cu Armenia. Am identificat un progres semnificativ privind agenda de reformare europeană în aceste două domenii. În timp ce o mare parte din activităţi s-au axat pe negocierea textelor şi ajustarea standardelor birocratice, pas cu pas am deschis uşi foarte reale pentru comerţ şi călătorii.

Cel de-al doilea mesaj va fi despre ceea ce trebuie făcut pentru ca Parteneriatul Estic să fie valorificat din plin. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de un angajament mai ferm al ţărilor partenere faţă de valorile comune. Avem nevoie, de asemenea, de un efort concertat al tuturor părţilor societăţii pentru a valorifica cele mai multe din aceste oportunităţi. Transformările reale vor avea loc numai în ţările care decid în favoarea schimbării.

Vom fi fermi privind solicitarea noastră ca Belarus să-şi elibereze prizonierii politici şi vom face apel la partenerii noştri să nu recurgă la practici de justiţie selectivă. Suntem preocupaţi de situaţia politică din regiune, cu recentele alegeri prezidenţiale din Azerbaidjan, drept un exemplu elocvent. Şi mai aşteptăm ca Ucraina – campionul iniţial al acestui parteneriat – să întreprindă pasul final care îi va permite să semneze Acordul de Asociere cu UE la Vilnius.

În calitate de vizitatori frecvenţi în Europa de Est, ştim că unele dintre aceste lucruri nu sunt uşor de realizat. Solicitările Uniunii Europene pot include sacrificii, iar pentru unii - chiar pierderi. Dar, în acelaşi timp, suntem profund convinşi: câştigurile sunt mai mari, iar efortul merită să fie făcut. Toate studiile - şi toată experienţa - arată că relaţiile mai strânse cu Uniunea Europeană aduc beneficii economice considerabile pe parcursul timpului. Am văzut acest lucru în ţările care au aderat la UE în 2004, atunci când, de exemplu, comerţul Poloniei cu Suedia aproape că s-a dublat în anii imediat următori după aderare. Am văzut acest lucru în Turcia, care a avut un miracol economic susţinut de legăturile economice mai strânse cu UE. Şi suntem convinşi că le vom vedea din nou în ţările partenere din Europa de Est care semnează şi valorifică noile acorduri oferite de UE.

Sperăm că Summitul de la Vilnius va fi un summit al realizărilor. În acelaşi timp, acesta va marca începutul unei integrări mai profunde între UE şi ţările din Europa de Est.

O integrare mai strânsă cu Uniunea va oferi o ancoră pentru reforme. Ajustarea legislaţiei la
acquis-ul UE ar putea fi un proces frustrant, dar ţară după ţară, am văzut cum acest lucru a contribuit la creşterea prosperităţii, ridicarea nivelului veniturilor şi îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. UE va fi, desigur, disponibilă să ofere asistenţă. Numai în 2013, erau disponibile peste 520 de milioane de euro pentru ţările noastre partenere şi, cu cât mai mult se reformează, cu atât mai mare va fi sprijinul. Niciunul dintre aceste lucruri nu este altruism pur sau parte a unui joc în care unii câştigă din pierderile celorlalţi. Ţările stabile, prospere şi sigure reprezintă nişte vecini mai buni pentru noi, la fel cum sunt pentru astfel de ţări ca Rusia. În timpul turneului nostru, vom reitera, prin urmare, solidaritatea puternică cu acei parteneri care sunt supuşi presiunilor externe pe termen scurt pentru abandonarea integrării în UE.

Sperăm că Summitul de la Vilnius va fi un summit al realizărilor. În acelaşi timp, acesta va marca începutul unei integrări mai profunde între UE şi ţările din Europa de Est. Acesta este un lucru bun pentru noi toţi. Şi în timp ce credem că uşa UE trebuie să rămână deschisă pentru orice ţară europeană care doreşte să adere şi îndeplineşte toate criteriile, mesajul nostru final în această călătorie nu vor fi promisiuni abstracte, ci o încurajare practică de a întreprinde măsuri concrete.

De la Minsk la nord-vest, spre Baku la sud-est, toţi trebuie să înţeleagă că viitorul va fi decis în capitalele respective, nu la Varşovia, Stockholm sau Bruxelles. Pentru ţările Parteneriatului Estic logica este simplă: profunzimea relaţiei lor cu UE va fi în cele din urmă determinată de nimic altceva decât de profunzimea angajamentului lor. Cu cât mai convingătoare va fi agenda reformelor europene, cu atât mai ambiţioasă va fi calea integrării europene - şi cu atât mai realistă va fi viziunea noastră privind o Europă care este cu adevărat întregită şi liberă.“

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite