Peter Michalko: În Moldova există corupţie extraordinar de mare şi ea trebuie dezrădăcinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Pe lângă mica corupţie, în Republica Moldova există corupţie extraordinar de mare, trafic de influenţă, folosirea poziţiilor în organele de stat sau în administraţie – fenomene care trebuie dezrădăcinate. Pentru combaterea a corupţiei este nevoie de voinţă politică, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, într-un interviu pentru portalul Moldova Curată, citat de IPN.

Potrivit lui Peter Michalko, cetăţenii trebuie să fie siguri că societatea în care trăiesc este una justă, că au unde să găsească justiţie şi adevăr.

„Orice influenţă asupra organelor de stat care îi face pe oameni să nu fi egali în faţa legii, în faţa instituţiilor de stat, face parte din practicile corupţiei. Instituţiile trebuie să lucreze, în primul rând, cinstit, într-un mod credibil în faţa cetăţenilor, trebuie să aibă şi un sistem propriu şi credibil de control intern şi să existe şi un sistem de control din partea altor instituţii, ca cetăţenii să aibă posibilitatea, în cazul în care există vreo suspiciune de atitudine incorectă din partea instituţiilor de stat, să aibă un loc de unde să ceară justiţie”, a spus Peter Michalko.

Referindu-se la modalitatea în care sunt efectuate achiziţiile publice de către instituţiile statului, câştigate de multe ori rudele sau apropiaţii demnitarilor care organizează aceste licitaţii, ambasadorul UE la Chişinău consideră că fiecare caz trebuie investigat separat.

„Este important să funcţioneze toate sistemele de control în fiecare instituţie, deoarece aceste sisteme există pentru a proteja instituţiile şi conducerea politică să nu facă cineva din instituţie ceva ce contravine legii, dar şi pe cetăţeni şi folosirea banului public. Aşa încât cetăţenii să fie siguri că ei au posibilitatea de a folosi cel mai bun serviciu pentru cel mai bun preţ. Trebuie să existe şi mai multe niveluri de control, dacă vorbim de autorităţile centrale sau locale, din partea Curţii de Conturi, de exemplu”, a remarcat ambasadorul UE.

Potrivit lui Peter Michalko, controlul trebuie să fie funcţional şi pentru aceasta trebuie să existe voinţa de a sluji oamenilor, care dau la sfârşitul fiecărei perioade electorale o evaluare acestor performanţe.

Peter Michalko spune că „mulţumirile” sau „atenţiile” pe care le oferă unele persoane altora pentru unele servicii nu pot fi tolerate.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că ei sunt cei care plătesc pentru toate aceste servicii ale statului, pentru că ei plătesc taxe şi ei sunt cei care au în mâinile lor suveranitatea în stat”, a menţionat  ambasadorul UE. „Când oamenii vor simţi că ei au control asupra structurilor de stat, atunci ei vor fi siguri că aceste fenomene nu există”, a adăugat Peter Michalko.

Înaltul demnitar a mai spus că investigaţia fraudei bancare reprezintă un test în sensul investigării, dezrădăcinării şi pedepsirii fenomenului de corupţie în Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite