Opoziţia cere investigarea acţiunilor lui Andrei Spînu în gestionarea crizei gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputaţi socialişti
Deputaţi socialişti

Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor solicită Procuraturii Generale să dea o apreciere juridică acţiunilor vicepremierului Andrei Spînu şi altor factori de decizie din Guvern în gestionarea crizei gazelor, începând cu august 2021, cu constatarea faptului dacă au fost sau nu depăşite atribuţiile de serviciu, transmite IPN.

Potrivit deputatului Vasile Bolea, Procuraturii Generale i se cere să investigheze implicit legalitatea mandatării lui Andrei Spînu pentru negocierile cu reprezentanţii Gazpromului, dar şi condiţiile agreate privind livrările şi preţul de achiziţie a gazelor. „Am auzit săptămâna trecută că, de fapt, formula privind preţul gazelor a fost propusă de către partea moldovenească, în condiţiile în care în regiune noi avem ţări în care preţul la gazele naturale este mult, mult mai mic. De exemplu Serbia – 270 de dolari, Ungaria – 350, Armenia – 165, Germania – 220 şi multe altele”, a declarat Vasile Bolea la un briefing de presă.

De asemenea, BCS solicită să fie investigată legalitatea procesului de alocare a banilor din bugetul de stat pentru procurarea gazelor din surse alternative. „S-a ajuns la aceea că ţara a fost nevoită să procure gaze din aşa numite surse alternative, acelaşi gaz rusesc, dar cu 994 dolari pentru mia de metri cubi, iar pentru această procurare au fost alocaţi din bugetul statului 17 milioane de dolari. Un prejudiciu evident adus bugetului de stat şi interesului public”, a adăugat deputatul.

BCS mai cere să fie dată o anumită apreciere juridică „alocării sumei de 1,7 miliarde de lei, din bugetul de stat, pentru achitarea indirectă de către Moldovagaz a datoriilor către Gazprom”.

Andrei Spînu a venit cu o reacţie la solicitarea deputaţilor BCS. Vicepremierul a scris că cei care au semnat denunţul la Procuratura Generală ar trebui cercetaţi, la rândul lor, pentru tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani în sectorul energetic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite