Moldovenii nu renunţă la încălzirea cu lemne, chiar dacă jumătate din satele republicii sunt conectate la gaz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi moldoveni se încălzesc iarna cu lemne, chiar dacă peste 56% din satele Republii Moldova au fost conectate la conducte de gaz. Lemnul este foarte solicitat chiar dacă preţul acestuia este în continuă creştere în ultimii ani.

Deşi peste 56% din satele Republicii Moldova au fost conectate la conducte de gaz, volumul de lemne pentru foc a crescut constant timp de 5 ani, cu aproape 63 de mii de metri cubi. Potrivit datelor furnizate de Agenţia „Moldsilva” în anul 2011 au fost comercializate peste 377 de mii de metri cubi de lemn de foc.

Conform unui studiu realizat de către Programul ENPI FLEG în colaborare cu „Moldsilva”, media consumului anual de masă lemnoasă este mai mare în zona de sud – 2,32 metri cubi, în zona de centru este de 1,27 metri cubi, iar la nord e cea mai mică – de 0,74 metri cubi. Cea mai mare parte a lemnului, 74% este folosit ca lemne de foc.

Până în anul 2011 preţul de piaţă al lemnului era de 340-400 lei/metru ster, iar din anul 2011 – 390-450 lei/metru ster. Creşterea preţului a fost determinată de faptul că în perioada respectivă, mai ales toamna, când au loc lucrările de recoltare a masei lemnoase, s-a majorat preţul la carburanţi şi lubrifianţi, iar utilajul care taie şi doboară arborii consumă carburanţi. „Moldsilva” susţine că cele mai multe solicitări de procurare a lemnului de foc sunt în perioadele octombrie-martie, iar cea mai solicitată specie este salcâmul, transmite Info-Prim Neo.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite