Maia Sandu: Viaţa prosperă poate fi obţinută cu o administraţie publică locală eficientă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

„Ţara noastră va fi cu adevărat prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simţită în fiecare sat şi oraş. În fiecare localitate oamenii aşteaptă rezultate concrete de la cei pe care i-au ales să le conducă localitatea. Aceste rezultate le pot oferi doar autorităţile administraţiei publice locale eficiente”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Maia Sandu la Adunarea Generală a Autorităţilor Locale, transmite IPN.

„În fiecare localitate, oamenii au nevoie de două lucruri importante: locuri de muncă bine plătite şi servicii publice de calitate. Dincolo de oraşele mari, avem puţine localităţi în ţară care au reuşit să asigure locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor”, a menţionat şefa statului. Condiţiile sunt diferite de la localitate la localitate. „Unele sunt plasate geografic mai avantajos decât altele. De asemenea, economia de scală face diferenţa. Dar în toate este nevoie de locuri de muncă, de crearea condiţiilor pentru dezvoltare economică. Şi oricât de dificil ar fi, trebuie să ne asigurăm că obiectivul creării locurilor de muncă este asigurat în fiecare localitate din ţară”, a notat Maia Sandu.

„Pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, e nevoie, în primul rând, să îmbrăţişăm tehnologiile informaţionale. În al doilea rând, să facem investiţii pentru modernizarea infrastructurii”, a punctat şefa statului. Ea a amintit că Guvernul a lansat în mai multe localităţi centre de prestare a serviciilor. „Această experienţă trebuie să fie preluată de toate APL-urile într-o perioadă cât mai scurtă. Modernizarea infrastructurii este un proces mai îndelungat şi mai costisitor”, a remarcat maia Sandu.

Pentru ca administraţia publică locală să devină mai eficientă, Maia Sandu a propus „accesul echitabil la sursele oferite de bugetul statului”. Guvernul a anunţat constituirea unui fond al dezvoltării la nivel local. „Prin acest fond de finanţare urmează să se asigure corectitudinea susţinerii dezvoltării localităţilor, prin asigurarea unor criterii foarte clare, prin mecanisme transparente şi corecte de selectare a celor mai competitive proiecte care vor veni din partea administraţiei publice locale”, a specificat Maia Sandu, adăugând că „descentralizarea trebuie să fie însoţită de creşterea capacităţilor pentru că toate lucrurile se fac de dragul cetăţeanului”.

Maia Sandu a îndemnat reprezentanţii administraţie publice locale să folosească eficient toate oportunităţile de finanţare de peste hotarele ţării.

Stoparea controalelor abuzive este un alt subiect abordat de Maia Sandu. „Reforma pe care a iniţiat-o Guvernul împreună cu Parlamentul, de curăţare a organelor de drept de elemente care au comis abuzuri (inclusiv faţă de lucrători din administraţia publică locală, n.r.), este un efort care va conduce la îmbunătăţirea situaţiei în acest sens”, a remarcat Maia Sandu. „Când vorbim despre lupta împotriva corupţiei, trebuie să înţelegem că corupţia trebuie stârpită la toate nivelurile, inclusiv la cel local, pentru că ilegalităţile vor fi pedepsite indiferent de locul unde acestea sunt făcute”, a adăugat Maia Sandu.

Adunarea Generală a Autorităţilor Locale a fost organizată de Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, în parteneriat cu conducerea ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite