Maia Sandu: Examinăm posibilitatea demiterii Guvernului Chicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că formaţiunea sa examinează posibilitatea demiterii Guvernului şi numirii altui Cabinet de miniştri, pentru că modul în care gestionează Guvernul situaţia din ţară „va duce la agravarea crizei economice”. Maia Sandu a precizat că demiterea Guvernului Chicu va avea loc doar în condiţiile în care va exista certitudinea că este posibil de învestit în funcţie un alt Guvern.

„Nu sunt încă în momentul în care putem spune că avem această certitudine că avem suficiente voturi ca să numim un Guvern care să lucreze pentru cetăţeni”, a afirmat Maia Sandu într-o conferinţă de presă.

Amintim că şi liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a afirmat că Guvernul Chicu trebuie demis. Andrei Năstase susţine că formaţiunea sa este pregătită pentru guvernare şi este gata şi să propună un prim-ministru care ar forma un Guvern „de salvare naţională”.

Primarul de Bălţi, Renato Usatîi, sugerează că mai sunt câţiva deputaţi din Partidul Democrat care sunt gata să părăsească formaţiunea şi să se alăture în rândurile opoziţiei parlamentare. În aceste condiţii, edilul spune că mai este nevoie de un singur vot, pentru ca opoziţia să poată demite Guvernul Chicu, dacă încă trei deputaţi părăsesc majoritatea parlamentară.

Renato Usatîi a declarat, într-un briefing de presă, că în această săptămână „va mai fi găsit un deputat”, votul căruia va face posibilă demiterea Guvernului, după data de 15 mai, când se termină starea de urgenţă.

Amintim că încă patru deputaţi din Partidul Democrat, condus de ex-premierul Pavel Filip, au decis să părăsească formaţiunea. Este vorba despre Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, care au aderat la Partidul Şor, Elena Bacalu şi Oleg Sîrbu, care au aderat la grupul parlamentar Pro Moldova, creat din foşti democraţi şi condus de Andrian Candu. 

Odată cu noile schimbări în Parlament, grupul Pro Moldova va fi format din zece deputaţi, iar Partidul Şor -din nouă deputaţi. PDM rămâne cu 17 deputaţi. Alianţa de guvernare PDM-PSRM actualmente are 54 de voturi, iar pentru ca opoziţia să poată demite Guvernul ar trebui ca încă patru deputaţi să părăsească majoritatea parlamentară şi să voteze moţiunea de cenzură.

Preşedintele Igor Dodon a declarat, după plecarea a încă patru deputaţi din PDM, că cel mai probabil vor avea alegeri parlamentare anticipate, dacă vor continua plecările din fracţiunea PDM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite