Ion Chicu face praf mai multe iniţiative economice ale lui Igor Dodon şi PSRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si Ion Chicu
Igor Dodon si Ion Chicu

Fostul prim-ministru Ion Chicu critică dur iniţiativa PSRM de a propune repetat spre aprobare proiectul abrogării legii miliardului, lege declarată anterior neconstituţională de Curtea Constituţională. Drept inacceptabilă este considerată de către Ion Chicu şi iniţiativa lui Igor Dodon de a împrumuta bani de la BNM pentru a ajuta cetăţenii şi mediul de afaceri pe perioada stării de urgenţă, notează IPN.

Chicu califică aceste intenţii drept populisme, care ar deteriora relaţia ţării noastre cu partenerii financiari externi şi ar ştirbi din imaginea Republicii Moldova pe plan internaţional.

Deşi Curtea Constituţională a declarat neconstituţională abrogarea legii miliardului, votată la finalul sesiunii trecute, în lipsa avizului Guvernului, totuşi PSRM a anunţat că va veni cu un proiect similar de lege. Fostul premier, Ion Chicu, califică iniţiativa PSRM de a scoate de pe umerii cetăţenilor povara miliardului furat drept un populism ieftin.

„Politicienii sunt în campanie electorală permanentă, iar populismul nu cedează nici a doua zi după alegeri. Rata dobânzii pe care Guvernul o plăteşte de 5% nu este justificată, e posibil să fie diminuată. Nu am văzut proiectul socialiştilor ca să spun dacă e bun sau rău, dar dacă se merge pe aceeaşi abordare ca să fie iertată o datorie, ea nu poate fi acceptată, ea va duce la colapsul statului”, a spus Ion Chicu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Chicu s-a arătat critic şi faţă de intenţia lui Igor Dodon de a împrumuta de la Banca Naţională cel puţin 10 miliarde de lei pentru a ajuta cetăţenii şi întreprinderile să facă faţă restricţiilor impuse de starea de urgenţă.

„Practica de a te împrumuta de la o Bancă Centrală este una care a rămas în istorie, asta ar însemna să ne întoarcem cu 20 de ani în urmă. Este o practică vicioasă, inacceptabilă, care loveşte în imaginea Republicii Moldova pe plan extern, asta ar afecta şi relaţia noastră cu instituţiile financiare internaţionale. O astfel de abordare nu poate fi justificată în nicio circumstanţă”, a mai spus Ion Chicu.

Fostul premier a calificat drept o încercare de a obţine capital politic şi proiectul PSRM prin care s-a reuşit creşterea coeficientului de indexare a pensiilor.

 „Zilele astea am mai văzut un precedent inacceptabil, când Parlamentul a votat rectificarea bugetului fără avizul Guvernului, alocând 600 de milioane pentru indexarea pensiilor, şi asta este un populism cras, deşi înţeleg tendinţa de a oferi pensionarilor mai mult, cred că mai urmează şi alte iniţiative populiste de acest gen”, a spus Ion Chicu.

Ion Chicu a fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada noiembrie 2019-decembrie 2020, renunţând la mandat cu motivul declarat de a declanşa alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite