Ion Chicu: Unele decizii ale CCM ne costă bugetul de stat peste 6 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu

Premierul Ion Chicu s-a arătat nemulţumit de decizia Curţii Constituţionale (CCM) de a da aviz negativ proiectului Guvernului de modificare a Constituţiei în ceea ce priveşte sistemul judecătoresc din Republica Moldova. Prim-ministrul a spus că ultimele decizii ale CCM au provocat bugetului de stat un prejudiciu de cel puţin 6 miliarde de lei, făcând referire şi la decizia CCM de a declara neconstituţional acordul de împrumut din Federaţia Rusă.

Ion Chicu a afirmat că prin proiectul de modificare a Constituţiei propus de Guvern se intenţiona de a obţine „reforma veridică a sistemului justiţiei”. 

„După ce acest proiect aprobat şi susţinut de partenerii externi a fost inclus inclusiv în unele acorduri de finanţare a R. Moldova, ne-am pomenit în situaţia când nu poate fi promovat mai departe aşa cum a fost agreat cu partenerii străini, cu Comisia de la Veneţia”, a declarat Ion Chicu în şedinţa Guvernului din 23 septembrie.

Curtea Constituţională a dat aviz negativ marţi, 22 septembrie, la proiectul de lege propus de Guvern privind modificarea şi completarea Constituţiei ce vizează aspecte care ţin de sistemul judecătoresc. Curtea a reţinut că iniţiativa de revizuire a Constituţiei a fost înaintată de Executiv cu încălcarea prevederilor constituţionale.

Curtea a notat că proiectul de lege constituţională pentru modificarea şi completarea Constituţiei nu respectă condiţiile de revizuire a Constituţiei şi nu poate fi înaintat spre examinare Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite