Igor Dodon s-a întâlnit cu Dmitrii Kozak. Despre ce s-a discutat în biroul oficialului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon si dmitri Kozak

Igor Dodon s-a întâlnit miercuri, 5 august, la Moscova, cu Dmitri Kozak, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru dezvoltarea relaţiilor comercial-economice cu R. Moldova. Întâlnirea a avut loc în chiar în biroul lui Dmitri Kozak, iar drapelul de stat al R. Moldova a lipsit.

Preşedintele susţine că s-a convenit asupra organizării în octombrie curent, la Chişinău, a unei noi şedinţe a Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică.

În cadrul acestei Comisii urmează să fie semnate o serie de acorduri bilaterale „importante”.

„În mod special, am abordat subiectul privind reluarea negocierilor pentru acordarea creditului rus în mărime de 200 milioane de euro pentru susţinerea agenţilor economici şi a populaţiei Republicii Moldova în această perioadă dificilă. Am convenit ca în zilele următoare, să se desfăşoare prima rundă de negocieri dintre reprezentanţii Guvernelor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele susţine că a vorbit cu Dmitri Kozak şi despre „problema legată de acordarea autorizaţiilor pentru tranzitarea mărfurilor moldoveneşti pe teritoriul Ucrainei pentru a fi exportate în Rusia. Organele de resort au primit indicaţia de a soluţiona această problemă în cel mai scurt timp posibil, în condiţii reciproc avantajoase”.

„De asemenea, am convenit cu Dmitri Kozak ca în timpul apropiat, să fie examinată posibilitatea de a acorda ţării noastre din partea rusă a ajutorului umanitar gratuit, sub formă de motorină (cîteva zeci de mii de tone), pentru susţinerea producătorilor agricoli din Republica Moldova, care au fost cel mai mult afectaţi de seceta îndelungată”, a mai spus Dodon.

Igor Dodon a anunţat marţi, 4 august, că întreprinde o vizită scurtă la Moscova, unde intenţionează să aibă o serie de întrevederi cu oficiali ruşi pentru „a discuta aspecte legate de intensificarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-ruse în toate domeniile de interes comun”.

„Astfel, planific să discut cooperarea în domeniul economic, facilitarea exportului mărfurilor noastre pe piața rusă, reluarea negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului de circa 200 de milioane de euro, posibilitățile de susținere a diasporei moldovenești în Federația Rusă și altele”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Întâmplător sau nu, anunţul lui Igor Dodon a venit după ce primarul de Bălţi, Renato Usatîi, a comunicat că preşedintele ţării a plecat la Moscova, în taină, luni seara, pentru a-i convinge pe cei care stau în spatele lui să-i ofere şi de această dată sprijin la prezidenţiale, pentru că dânsul ar porni cu prima şansă. Renato Usatîi a afirmat, într-o postare pe Facebook, că şeful statului nu este conştient de faptul că cei care îl conduc din Federaţia Rusă înţeleg că el nu ar avea şanse de victorie la prezidenţiale şi că aceştia nu-i vor mai oferi sprijin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite