Expert: Proiectul lui Vladimir Putin este de a reconstrui URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Războiul din Ucraina reprezintă o fereastră de oportunitate pentru procesul de eurointegrare a Republicii Moldova, iar şansa ca să obţinem o perspectivă clară de aderare, în timpul summit-ului european de săptămâna viitoare, este aproape bătută în cuie, notează IPN.

Opiniile aparţin unor reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să profite de contextul regional pentru a se apropia de Uniunea Europeană, mai ales, în condiţiile în care multe state UE susţin acest demers.

Expertul IDIS Viitorul Igor Munteanu spune că Republica Moldova nu poate rata şansa obţinerii statutului de candidat la aderare, statut care ne-ar scoate din zona gri şi ne-ar proteja de aspiraţiile expansioniste ale Rusiei.

„Republica Moldova a făcut cam toate eforturile pe care trebuia să le facă la această etapă. Mă refer la cele instituţionale. Şi contextul regional favorizează această abordare. Cea mai mare greşeală ar fi să tratăm această oportunitate de aderare în termeni normali. Războiul din Ucraina a schimbat complet harta de securitate a Europei. Motivul central pentru care trebuie să folosim această şansă de aderare este să nu rămânem în zona gri. În această zonă gri Federaţia Rusă face tot ce-i trece prin cap. Primul proiect pe care şi-l doreşte Vladimir Putin, prin acest război din Ucraina, este să reconstruiască URSS. Şi astfel să distrugă securitatea europeană, internaţională şi să construiască un sistem bipolar”, a spus Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

În acelaşi timp, expertul IPRE, Mihai Mogâldea, spune că mesajele de susţinere din partea multor lideri europeni sunt o confirmare a faptului că vom deveni stat candidat la aderare, alături de Ucraina. Potrivit expertului, evenimentul istoric ar putea avea loc chiar în timpul summit-ului UE din 23-24 iunie.

„Înainte de 24 februarie noi nici nu ne puneam problema transmiterii unei cereri de aderare. Dar contextual regional a deschis o fereastră de oportunitate de care trebuia să profităm. Fereastră de oportunitate însemnând o atenţie sporită faţă de regiune, o dorinţă a statelor europene, venită de jos în sus, de la nivelul societăţii, de a acorda sprijin Ucrainei, dar şi Republicii Moldova. Putem privi cu optimism evenimentul de săptămâna viitoare, summit-ul Consiliului European. Perspectiva clară de aderare este aproape bătută în cuie. Toate mesajele care au venit, inclusiv cel al preşedintelui Macron, vorbesc clar că Uniunea Europeană este gata să recunoască această perspectivă de aderare”, a spus expertul IPRE, Mihai Mogâldea.

De cealaltă parte, ex-deputatul Iurie Reniţă spune că decizia privind acordarea statutului de candidat la aderare este luată în cadrul Uniunii Europene cu unanimitate de voturi, iar în blocul comunitar există încă multe state reticente faţă de acest subiect.

„Prin excelenţă, Republica Moldova este un stat european. Dar trebuie să ne facem lecţia bine, să promovăm consecvent şi coerent interesele naţionale. Noi lăsăm pe seama unor state europene să ne rezolve problemele cu referire la reticenţa altor state. Mă refer la Danemarca, Olanda unde abordarea este extrem de exigentă. Abordarea trebuie să fie mai extinsă vis-à-vis de susţinătorii sinceri ai Republicii Moldova. Să nu ne cramponăm pe 2-3 ţări, chiar dacă ele sunt foarte importante. Să nu uităm că este vorba de consens la luarea deciziei. Mi-aş dori ca mesajele de acasă, transmise cetăţenilor şi partenerilor externi, să fie mai echilibrate şi nu atât de entuziasmate”, a spus ex-deputatul Iurie Reniţă.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 3 martie, după ce cereri similare au fost depuse de Ucraina şi Georgia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite