Dragă Europă! Dă-le în cap lui Filat, Lupu, Plahotniuc, Ghimpu... Nu pedepsi o ţară din cauza lor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad Filat a dat-o în bară mai tare ca niciodată. NU TREBUIA să se atingă de Curtea Constituţională, e clar. Curtea Constituţională e lucru sfânt pentru europeni. Ei nu intră în detalii, nu înţeleg „specificul“ moldovenesc, pe ei nu-i interesează că, poate, deciziile magistraţilor nu sunt tocmai … constituţionale.

Filat trebuia să se oprească la timp, să nu se alieze orbeşte cu comuniştii lui Voronin, nici chiar din cele mai bune intenţii (în opinia lui), dar mai ales NU pentru a se răzbuna pe democraţi, a se citi Vlad Plahotniuc. Ex-premierului liberal-democrat i s-au defectat frânele, probabil, nu ştiu. Dar de ce nu l-au oprit colegii din PLDM ori consilierii? Sau, cel puţin, Filat trebuia să le explice prietenilor săi europeni, care l-au tot lăudat până acum, CE şi DE CE face. 

Trebuia să anticipeze reacţiile dure ce ar putea urma după trebuşoara pe care au făcut-o deputaţii PLDM în comun cu cei din PCRM în Vinerea Mare. Vlad Filat trebuia măcar ieri să se dumerească ce se întâmplă şi să nu iasă cu nişte explicaţii leşinate „despre eforturile de protejare a valorilor europene şi readucerea încrederii cetăţenilor în justiţie şi în clasa politică din Moldova“, ci să vină cu argumente imbatabile, dacă le are, şi să facă un pas înapoi, să-şi calce pe orgoliu, chiar dacă este convins că el are dreptate.

Europenii, dar şi mulţi cetăţeni moldoveni, l-ar fi înţeles şi susţinut tacit, poate, dacă vinerea trecută îşi recupera câteva din redutele pierdute în confruntarea cu democraţi şi se liniştea. Dar, nu, domnul Filat a vrut să meargă până la capăt. Şi, peste noapte, din cel mai lăudat şi apreciat s-a transformat în cel mai blamat de UE, chiar dacă în nicio declaraţie sau comunicat de presă n-a figurat numele lui. Criticile aspre au curs gârlă, din toate birourile importante ale Europei.

Parcă sunt nişte reacţii logice... Şi nici nu suntem prima ţară taxată dur ca urmare a unor derapaje ale politicienilor... Dar ceva nu se leagă totuşi... 

Am luat la puricat arhivele site-urilor de ştiri. Credeam că poate-poate găsesc vreo reacţie de-a lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, emisă după schimbarea peste noapte a sistemului electoral,  votată în două lecturi pe 18 şi 19 aprilie, în urma târgului politic dintre PD şi PLDM (care ulterior s-a dovedit a fi un şantaj ordinar împachetat de ochii lumii în „principii şi valori“). N-am găsit nicio declaraţie. Pentru că n-a fost.

La fel, nici liderii europeni spus nimic atunci. Nimeni nu s-a obosit să ia partea alegătorilor moldoveni, mai ales a celor din stânga Nistrului şi de peste hotare, deşi era evident că prin trecerea la sistemul electoral mixt le sunt încălcate drepturile. A existat doar o reacţie prudentă, venită la câteva zile de la eveniment, la solicitarea presei, din partea şefului Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, care a spus că „s-a votat prea repede“. Atât.

De ce nu li s-a dat atunci peste mâini stimabililor liberal-democraţi şi democraţi? De ce UE nu i-a avertizat public şi prompt că nu e tocmai democratic ceea ce fac? Doar societatea civilă s-a revoltat şi a tras imediat semnale de alarmă. Oare nu pentru că acum trei săptămâni deciziile aveau girul cui trebuie? O fi adevărat că atunci reprezentanţii UE i-au îndemnat pe unii să le ofere altora tot ce vor cere, numai să fie votat un nou guvern şi să fie evitate anticipatele? Doar că reprezentanţii UE n-au luat în serios „aşii“ din maneca unui al treilea (pe care i-a dosit el acolo sau un al patrulea, „fantoma“?), aşi ce au răsturnat toată construcţia şubredă din piese de domino?

De ce a venit abia acum ploaia de reacţii dure, foarte rapide şi suspect de ... asemănătoare? Da, au dreptate sută la sută. Să-i plesnească peste mâini şi peste cap, dar nu doar pe unii, ci pe toţi, căci prea au luat-o razna în jocul de-a politica, de-a războiul, de-a ţara...

Repet, pe TOŢI să-i plesnească. Nu ştiu cum voi, dar eu nu-i percep pe Marian Lupu, Vlad Plahotniuc sau Adrian Candu în rol de „supereroi“ care au vrut sa ne duca de mânuţă în Europa, iar Filat „cel rău“ le-a periclitat planurile măreţe şi nobile. Nici europenii care au venit cu reacţii dure nu cred aşa. Cei care au avut ocazia să discute, neoficial, cu demnitari europeni ştiu la ce mă refer, ştiu cu câtă „încredere“ îi tratează, de fapt, pe aceşti „mister P“, exponenţi ardenţi ai „principiilor şi valorilor“. O fi călcat liberal-democraţii prin străchini în ultimul timp, dar trebuie să recunoaştem totuşi că anume echipei lui Vlad Filat (şi Iurie Leancă) i se datorează, în mare parte, succesele Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Sunt de-a dreptul hilare afirmaţiile lui Lupu şi Candu despre „trădarea“ lui Filat. Vă meritaţi unii pe alţii, domnilor politicieni! Doar că nu sunt sigură că mai e valabilă în cazul nostru zicala: „Fiecare popor are conducătorii pe care îi merită“. Haită politică, moldovenii merită mai mult, încercaţi să vă ridicaţi la aşteptările oamenilor, altfel vă vor mătura de la putere - prin vot pe liste de partid, mixt, uninominal sau prin alte metode, mai radicale.

Auziţi, dragi europeni, moldovenii merită mai mult! Nu ne pedepsiţi pe toţi din cauza unei găşti de bătăuşi ordinari care se joacă de-a guvernat ţara!
 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite