Dmitrii Kozak recomandă Chişinăului să treacă la sistemul electoral proporţional şi spune că anticipatele sunt inevitabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, vicepremierul rus, Dmitrii Kozak, a afirmat că alegerile parlamentare de la Chişinău sunt inevitabile. În opinia sa, cele trei partide importante care pot forma o coaliţie, PDM, PSRM, Blocul ACUM, sunt atât de diferite, încât chiar dacă şi vor crea o majoritate parlamentară, aceasta nu va fi de lungă durată şi se va ajunge la anticipate.

Dmitrii Kozak a precizat, după întâlnirea cu Igor Dodon, că Federaţia Rusă nu se va implica în treburile interne ale Republicii Moldova şi că viitoarea coaliţie depinde doar de voinţa actorilor politici.

Oficialul rus a subliniat că, în cazul anticipatelor sau organizării alegerilor parlamentare ordinare, politicienii de la Chişinău ar trebui să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia şi a UE şi să modifice legislaţia electorală pentru ca alegerile să se desfăşoare în cadul sistemului electoral proporţional, precum a fost până la 24 februarie 2019.

„Ca să fie la maxim de transparent şi clar. Ca în procesul electoral să concureze programele, ideologiile (...) în aşa fel să fie demonstrată clar poziţia electoratului - ce politică el şi-ar dori”, a spus Kozak.

Precizăm că sistemul electoral mixt a fost modificat anume cu votul socialiştilor şi al democraţilor. Acest fapt a fost dur criticat de Comisia de la Veneţia şi UE.

Amintim că Partidul Democrat din Moldova a anunţat vineri, 31 mai, după şedinţa Biroului Politic al formaţiunii, că invită Partidul Socialiştilor la discuţii cu privire la formarea unei alianţe de guvernare. Potrivit democraţilor, decizia respectivă vine în contextul refuzului Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, de a se aşeza la masa de negocieri cu PDM.

Socialiştii au anunţat că în această săptămână va fi convocat Consiliul Republican pentru a analiza propuenrea PDM de formare a unei alianţe.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, niciun partid nu a obţinut majoritatea voturilor cetăţenilor, adică 50+1: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. 

În aceste condiţii este nevoie de formarea unei alianţe de guvernare. PSRM a anunţat că va forma o majoritate doar cu ACUM sau va merge la anticipate, în timp ce ACUM refuză oficializarea unei alianţe cu PSRM şi se pronunţă pentru un pachet de legi „de deoligarhizare” şi pentru învestirea unui guvern minoritar, condus de ACUM şi sprijinit de PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite