Deputat PAS: Cetăţenii nu vor fi lăsaţi faţă în faţă cu povara facturilor în plină iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Perciun

Preşedintele comisiei protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului, Dan Perciun, spune că reducerea preţului de achiziţie a gazului în luna februarie nu va atrage după sine o ajustare în scădere a tarifului, notează IPN.

Dan Perciun spune că o micşorare a tarifului va fi resimţită în buzunarele oamenilor abia atunci când trendul descendent al preţului pe piaţa internaţională se va menţine cel puţin câteva luni. Deputatul PAS a specificat că cetăţenii nu vor fi lăsaţi faţă în faţă cu povara facturilor în plină iarnă, statul compensând parţial tarifele atât pentru gospodăriile casnice, cât şi pentru mediul de afaceri.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie Moldovagaz, Vadim Ceban, preţul de achiziţie a gazului pentru luna februarie este cu 100 de dolari mai mic faţă de luna ianuarie. Totuşi, reducerea de preţ nu se va reflecta în tarif, spune Dan Perciun.

„Nu urmează o micşorare a tarifului imediată, tariful nou abia a fost aprobat. Dacă va continua acest trend descendent, tarifele vor fi ajustate în scădere. Dar şi suma de 550 de dolari, preţul de achiziţie pentru februarie, este o sumă mai mare faţă de preţul inclus în tariful iniţial. Este foarte important cum ne pregătim de iarna viitoare şi trebuie să începem pregătirile cât mai curând. În primul rând, trebuie să facem stocuri de gaze, în Ucraina. Este o practică răspândită şi Ucraina are capacităţi enorme de stocare a gazului”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Perciun spune că statul depune eforturi financiare colosale pentru a asigura compensarea parţială a tarifului. Valoarea compensaţiilor acordate în perioada rece a anului va depăşi cifra de 2 miliarde 600 milioane de lei. Deputatul PAS spune că guvernarea examinează posibilitatea ca Executivul să compenseze o parte din tarif şi după luna martie.

„Pachetul pentru compensarea pentru mediul de afaceri este de 200 milioane de lei. Pachetul suplimentar care se acordă acum în ianuarie este de un miliard de lei. 800 de milioane pentru cetăţeni şi 200 milioane pentru business şi acesta este un miliard suplimentar la cel 1 miliard 600 milioane pe care l-am acordat începând cu luna octombrie. Avem încasări suplimentare la bugetul de stat din care pot fi finanţate aceste compensaţii. Nu excludem că după luna martie acordarea compensaţiilor ar putea fi prelungită, depinde de temperatura de afară, depinde de preţul de achiziţie a gazului, depinde de faptul dacă va fi pace sau război în Ucraina. Dar trebuie să înţelegem că nici bugetul de stat nu este fără fund”, a mai spus Dan Perciun.

La 28 ianuarie ANRE a decis majorarea tarifelor la gazele naturale de la 11,08 lei la 15,18 lei, cu TVA inclus. Noile tarife vor fi aplicate de la 1 ianuarie. Guvernul va compensa primii 150 m3 de gaze pentru consumatorii casnici şi primii 500 m3 pentru agenţii economici. Sprijinul Guvernului va fi oferit în mod retroactiv, începând cu 1 ianuarie, urmând să fie acordat şi pentru lunile februarie şi martie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite