Condiţiile PLDM pentru formarea coaliţiei de guvernare. „PD este responsabil de criza din Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ a anunţat condiţiile PLDM pentru participarea la guvernare FOTO: Adevărul
Valeriu Streleţ a anunţat condiţiile PLDM pentru participarea la guvernare FOTO: Adevărul

Preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a prezentat astăzi condiţiile care ar aduce formaţiunea la masa de negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare, declarând că PD poartă întreaga responsabilitate pentru criza politică, economică şi socială din Republica Moldova.

Valeriu Streleţ a anunţat miercuri, 18 noiembrie, în cadrul unui briefing de presă, că PLDM consideră că Republica Moldova nu are nevoie de o oarecare guvernare „de strânsură”, ci de forţe politice angajate ferm în asigurarea responsabilă a actului de guvernare, bazat pe anumite principii şi abordări. Potrivit conducerii formaţiunii, instituţiile statului trebuie scoase din „subordonarea partinico-oligarhică”, iar Guvernul trebui să activeze în baza normelor constituţionale şi legale, „fără careva încorsetări stabilite prin acorduri de alianţă sau alte soiuri de înţelegeri opace”, iatr prim-ministrul să fie neafiliat politic. O a treia abordare, în viziunea PLDM, pe care s-ar baza viitoarea guvernare este activitatea Parlamentului. Valeriu Streleţ a afirmat că aceasta trebuie să se plieze pe obiectivul de soluţionarea problemelor vitale ale societăţii, şi nu pe contribuţia la crearea acestora. „Ritmicitatea şi randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurată de un preşedinte al Parlamentului, faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv”, a precizat liderul PLDM.

Prin urmare, formaţiunea anunţă că doar prin implementarea practică a acestor precondiţii de bază s-ar putea crea premise reale de consolidare a forţelor politice. În acelaşi timp, reprezentanţii PLDM afirmă că PD este responsabil de criza politică, economică şi socială în care este aruncată Republica Moldova. „Prin votul comun cu socialiştii şi comuniştii, din 29 octombrie 2015, pentru demisia unui guvern pro-european, democraţii  şi-au asumat conştient atât lichidarea AIE 3, cât şi  toate consecinţele acestui proces”, se arată în declaraţia formaţiunii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite