Boris Marcoci şi Arina Spătaru au depus actele la CECE Bălţi pentru înregistrare
0Candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate la funcţia de primar al municipiului Bălţi, deputatul Boris Marcoci, a depus actele pentru a fi înregistrat în competiţia electorală, transmite IPN.
„Candidez pentru funcţia de primar al municipiului, unde vreau să trăim cu toţii într-un oraş curat şi european cu drumuri reparate, cu dotarea gospodăriilor la apeduct şi sistem de canalizare, cu o fabrică de prelucrare a deşeurilor”, a declarat Boris Marcoci la depunerea actelor.
Tot astăzi, ex-deputata Platformei DA, Arina Spătaru, a depus actele pentru înregistrarea grupului de iniţiativă pentru susţinerea sa în calitate de candidat independent la alegeri. „Bălţenii merită tot ce este mai bun, ei merită drumuri bune, străzi curate şi îngrijite, bălţenii merită platforme moderne de colectare a deşeurilor menajere, servicii medicale de calitate înaltă în centrele medicilor de familie, transport public pentru elevi, deschidere şi reacţie promptă a instituţiilor municipal la nevoile lor”. Ea consideră că doar un candidat neafiliat politic va putea oferi o primărie bălţenilor pentru toţi.
Deocamdată, acestea sunt candidaturile care şi-au anunţat participarea la scrutinul din Bălţi. Recent, CEC a înregistrat şi Blocul electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor pentru participare la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021, dar acesta încă nu a înaintat un candidat. Anterior, liderul PSRM, Igor Dodon a declarat că organizaţia teritorială a PSRM din oraşul Bălţi a propus candidatura lui Alexandru Nesterovski, dar decizia finală nu a fost încă luată.
Perioada electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi a început pe 21 septembrie. Potrivit Codului Electoral, partidele, alte organizaţii social-politice şi blocurile electorale pot propune câte o singură candidatură pentru funcţia de primar în fiecare circumscripţie electorală. Candidatul susţinut de un partid politic nu are nevoie de colectarea semnăturilor pentru a fi înregistrat. Candidaţii independenţi trebuie să fie susţinuţi de cel puţin 5% din numărul alegătorilor din circumscripţie, dar nu mai mult de zece mii de persoane. Potrivit ultimelor date, municipiul Bălţi numără peste 127 de mii de locuitori.
Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Bălţi înregistrează sau refuză înregistrarea candidaţilor desemnaţi în alegeri în decursul a 7 zile de la data primirii actelor. Acesta va elibera candidaţilor înregistraţi legitimaţii de candidaţi în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai târziu de 3 zile de la data înregistrării. Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.
Au dreptul de a fi aleşi primari cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 25 de ani. La alegerile locale nu participă militarii care îşi satisfac serviciul militar în termen şi nici alegătorii care nu domiciliază în unitatea administrativ-teritorială respectivă.