Băsescu afirmă că „ar fi perfect” dacă Moldova ar ieşi din CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu consideră că ar fi perfect dacă Republica Moldova ar decide să părăsească Comunitatea Statelor Independente (CSI), pentru că organizaţia nu ar mai fi relevantă pentru economia ţării.

„În momentul de faţă CSI-ul nu mai este relevant. Aduceţi-vă aminte că, acum câţiva ani, principala piaţă de desfacere pentru vinuri, când se supăra Putin şi închidea importul de vinuri din Moldova, era o mare lovitură. În momentul de faţă, Republica Moldova exportă cea mai mare parte a vinurilor în România, plus în statele UE”, a menţionat Traian Băsescu luni, 22 ianuarie, la emisiunea „Important” de la TVC21.

Ex-preşedintele român susţine că, „dacă sunt legume de exportat, vă asigur că piaţa României şi piaţa UE, urmare a semnării Acordului de Asociere, este şi mult mai bună, pentru că e mai scumpă”.

Băsescu admite că există riscul ca în urma ieşirii din CSI, Rusia să majoreze preţul la gazele naturale pentru Republica Moldova.

„Şi România le-a suportat (riscurile) şi le suportă. A fost o vreme când noi cumpăram cel mai scump gazele de la Gazprom. Între timp, România a devenit o ţară care nu mai depinde de importurile consistente de gaze din Rusia şi mai ales, descoperirile de gaze din marea Neagră fac din Romînia o ţară care va exporta gaze. Ceea ce înseamnă că şi Chişinăul va avea gaze din România în câţiva ani”, a precizat Traian Băsescu.

Amintim că un grup de deputaţi din fracţiunea PL a înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre cu privire la denunţarea Acordului de constituire a Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Autorii iniţiativei legislative respective sunt: Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Ştefan Vlas, Roman Boţan şi Ion Casian.

Deputaţii consideră că acordul cu CSI „nu a favorizat în niciun fel Republica Moldova”, iar ieşirea ţării din CSI este justificată, pe motiv că Rusia ar fi încălcat mai multe prevederi din acordul organiaţiei şi pentru că Moscova ar fi luat decizii doar în interesul ei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite