Binefacere în stil rusesc: După ce la 1 iulie a majorat cu 50% preţul gazelor pentru Armenia, Moscova oferă acum un discount de 35%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, în cursul unei vizite la Erevan, că Rusia va reduce preţul la gaze, petrol, diamante şi arme pentru Armenia, ţară care a decis în septembrie să se alăture Uniunii Vamale promovate de Moscova.

„Rusia nu se gândeşte să părăsească Caucazul de Sud. Dimpotrivă, încercăm să consolidăm prezenţa noastră aici", a declarat ieri, preşedintele rus, în timp ce vizita baza militară de la Giumri, Armenia.

Întârirea prezenţei ruseşti în regiune s-a făcut printr-o serie de oferte generoase Armeniei. Astfel în cadrul vizitei de ieri a lui Putin, au fost semnate 12 acorduri de colaborare politică, economică şi militară înte Rusia şi Armenia.

Putin a anunţat că Rusia va vinde Armeniei arme şi materii prime la preţ redus, în schimbul aderării acesteia la Uniunea Vamală.

"Rusia va face tot posibilul pentru a ajuta Armenia să îndeplinească toate procedurile pentru intrarea în Uniunea Vamală", a dat asigurări preşedintele rus.

Potrivit cotidianului Vedomosti de la Moscova, procesul de aderare a Armeniei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan va fi accelerat, astfel încât acesta să fie finalizat deja anul viitor.

În ceea ce priveşte gazele exportate de Rusia în Armenia, Putin a anunţat că, "preţul va fi fixat la 189 de dolari pentru o mie de metri cubi“, un tarif cu mult mai mic decât propune Moscova altor cumpărători. De altfel gigantul rus Gazprom a scumpit de la 1 iulie 2013 cu 50% preţul la gaze, de la 180 de dolari la 270 de dolari, atunci când Armenia încă era decisă să parafeze Acordurile de Asociere la Uniune Europeană.

Luni, o mie de persoane au defilat la Erevan împotriva lui Vladimir Putin şi împotriva deciziei preşedintelui armean Serj Sarkisian de a renunţa la apropierea Armeniei de Uniunea Europeană pentru a se alătura Uniunii Vamale create de Rusia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite