Aderarea Republicii Moldova la UE, o poveste de lungă durată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aderarea Republicii Moldova la UE este un proces de lungă durată
Aderarea Republicii Moldova la UE este un proces de lungă durată

Nu există un consens politic general la Chişinău pentru aderarea Republicii Moldova la UE, din această cauză relaţiile cu blocul comunitar avansează cu precauţie.

Sondajele privind sprijinul populaţiei pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană indică o uşoară înclinare în favoarea unei astfel de evoluţii, însă aproape jumătate dintre cetăţeni îşi doresc menţinerea unei relaţii speciale cu Federaţia Rusă.

Principalele piedici pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Conflictul transnistrean reprezintă un obstacol major pentru intenţia Republicii Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană. Conflictul îngheţat, prezenţa militarilor ruşi şi existenţa unei administraţii separatiste la Tiraspol îngreunează foarte mult un eventual pas spre aderarea la UE. După experienţa Ciprului, care a aderat la Uniunea Europeană fără să îşi rezolve conflictul îngheţa cu comunitatea turcească i-a făcut foarte reticenţi pe funcţionarii de la Bruxelles.

O altă piedică în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană este reprezentată de forţele politice pro-ruse care se pronunţă deschis împotriva unei astfel de evoluţii în politica externă a Chişinăului. În pezent, Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon (25 de deputaţi în Parlament) militează deschis pentru denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică coordonată de Moscova.

Paşii făcuţi până acum pentru aderarea Republicii Moldova la UE

1994 – a fost semnat Acordul de Parteneriat şi Cooperare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, document ce reprezintă reprezintă baza juridică a relaţiilor dintre cele două părţi. Acordul a intrat în vigoare la 1 iulie 1998 pentru o durată iniţială de 10 ani.

2004 - Republica Moldova a fost inclusă în Politica Europeană de Vecinătate a UE. Planul de Acţiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005.

2005 – a fost înfiinţată Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, primul ambasador al UE în Moldova a devenit Cesare de Montis (octombrie 2005 - noiembrie 2009).

2006 – Republica Moldova a fost acceptată în calitate de membru cu drepturi depline în cadrulProcesului de Cooperare în Europa Sud Est

2009 - Republica Moldova participă la iniţiativa Parteneriatului Estic.

2010 - Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunităţii Energetice Europene.

2013 - Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv pentru o Zonă de liber schimb aprofundat şi cuprinzător şi de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeană[8].

2014 - Parlamentul European a votat pe 27 februarie (460 din 510 eurodeputaţi au fost pentru) regulamentul care permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetăţenii Republicii Moldova.

2014 - Cei 28 de miniştri de externe ai Uniunii Europene au consemnat la 1 septembrie 2014 intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite