Victor Gurău dezvăluie noi scheme prin care a fost fraudată Banca de Economii

Victor Gurău
dezvăluie noi scheme prin care a fost fraudată Banca de Economii

Victor Gurău a prezentat noi scheme de fraudare la BEM FOTO: Adevărul

Directorul Centrului de Analiza Strategică şi Monitorizare „Alternativa pentru Moldova”, Victor Gurău, a prezentat astăzi mai multe scheme prin care a fost fraudată fosta bancă a statului, Banca de Economii şi lista firmelor care au luat credite pe care nu le-au mai rambursat, suma majorându-se doar în doi ani de la 1,3 miliarde la 5 miliarde de lei.

Potrivit IPN,  Victor Gurău şi-a exprimat indignarea, în cadrul unei conferinţe de presă, faţă de faptul că doar două persoane implicate în fraudele bancare au fost traşi la răspundere.
„Statul trebuie să formeze instrumentariul necesar pentru a recupera banii care au fost transferaţi, adică lichidităţile”, este de părere Victor Gurău.

Potrivit analistului, locul lui Ilan Şor, ca de altfel, şi al tuturor celor vizaţi în acest dosar, este lângă Vlad Filat, adică în închisoare. „Pentru că dacă eu, la capacitatea mea, am ajuns la aceste firme off-shore, unde au fost transferaţi banii de la BEM şi fac publice denumirile lor, eu cred că instituţiile statului au capacitatea de a le identifica şi cunosc destul de bine de unde să scoată banii înapoi”, a menţionat Gurău.

Potrivit lui, conform raportului FMI, procesul de fraudare a Băncii de Economii a început încă în anul 2009 şi acesta putea fi stopat în anul 2013. „Atunci, costurile pe care trebuiau să le plătească cetăţenii nu se sumau la zeci de miliarde de lei. Era vorba de circa 700-900 de milioane, menţionate în raportul Parker al FMI, dar acest proces a fost blocat intenţionat pentru că era necesar de implementat scenariul care cu mult timp înainte fusese pregătit”, a menţionat analistul politic.

Victor Gurău afirmă că sumele pierderilor de pe urma creditelor neperformante se ridică la 5 miliarde de lei. „Dacă aceşti bani nu ar fi fost daţi pe credite neperformante şi ar fi fost plasaţi în hârtii de valoare ale statului, la procentaj minim, s-ar fi câştigat circa 500 de milioane de lei şi cu siguranţa că ele ar fi fost acoperite cu resurse din contul statului”, consideră el.

Analistul economic şi-a exprimat indignarea referitor la faptul că „CNA, la momentul actual, pune miza de a-i încătuşa pe oamenii de afaceri, deşi şi aceştia trebuie să fie traşi la răspundere, dar pe mine mă interesează rechinii. Mă interesează persoanele cu rang de răspundere în stat, în obligaţiunea cărora era gestionarea corectă a proprietăţii poporului, inclusiv pachetul de acţiuni de la BEM care se afla în gestiunea statului”, afirmă Gurău.

„Doar într-o singură zi banii de la BEM au trecut prin Banca Socială şi prin o serie de firme off-shore ca să ajungă, în final, la destinaţie – alte firme off-shore. Este vorba despre o sumă de circa 13 miliarde de lei, 6 miliarde dintre acestea erau de la BEM. Transferul a fost făcut cu semnătura fostului premier, Iurie Leancă. Şi atunci când vorbesc că sunt victime şi Veaceslav Negruţa, şi Veaceslav Ioniţă, şi alţi participanţi la proces, mă umflă râsul pentru că în toţi aceşti ani ei au fost parte componentă a procesului, adică l-au deservit”, a continuat Gurău.

Potrivit lui Gurău, dosarul BEM este strâns legat cu dosarul concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: