România şi Germania caută noi modalităţi pentru a-i sprijini pe agricultorii din Republica Moldova

România şi Germania caută noi modalităţi pentru a-i sprijini pe
agricultorii din Republica Moldova

Ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin

Daniel Constantin, ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat că va veni la Chişinău împreună cu omologul său german pentru a căuta, alături de ministrul moldovean Vasile Bumacov, modalităţi de a sprijini Republica Moldova.

„După cum ştiţi, am iniţiat dialogul dintre producătorii moldoveni de legume şi fructe şi hipermaketurile româneşti pentru a facilita preluarea unei părţi din producţia moldovenească pe piaţa românească. Primul transport de struguri de masă din Republica Moldova a sosit deja în România. Nu vorbim de cantităţi mari, dar este un început concret. În septembrie, vom organiza în curtea Ministerului Agriculturii un târg cu produse din Republica Moldova cu scopul de a promova produsele moldoveneşti.

De asemenea, în perioada următoare, am programat o serie de reuniuni cu domnul Bumacov, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, cu care am o relaţie de colaborare excelentă. Ne vom întâlni atât în septembrie, cât şi în octombrie, când voi merge la Chişinău împreună cu ministrul Agriculturii şi Alimentaţiei din Germania pentru a purta o discuţie trilaterală cu domnul Bumacov, astfel încât să găsim noi modalităţi de a sprijini Republica Moldova“, a declarat Daniel Constantin într-un interviu acordat agenţiei Agerpres.

„Este  de datoria noastră să căutăm metode prin care să îi sprijinim în continuare pe producătorii moldoveni, chiar şi în condiţiile în care şi noi suntem într-o situaţie dificilă. Personal consider că este cu atât mai important să fim uniţi în aceste momente dificile. Trebuie să amintim că Federaţia Rusă a impus mai întâi un embargou pentru Republica Moldova şi ulterior a impus şi embargoul pentru Uniunea Europeană. La momentul instaurării embargoului rusesc faţă de Republica Moldova, am purtat discuţii şi cu Comisia Europeană şi cu state precum Germania şi în felul acesta s-a reuşit să se faciliteze accesul produselor moldoveneşti pe piaţa europeană prin dublarea contingentului vamal prin care legume şi fructe moldoveneşti pot intra în Uniunea Europeană fără taxe vamale“, a punctat  oficialul roman.

Astăzi Daniel Constantin va avea o întrevedere cu Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare din Republica Moldova. „Mă bucur să constat că România este gata să sprijine în continuare producătorii moldoveni, chiar dacă suportă pierderi în urma sancţiunilor impuse Uniunii Europene de către Federaţia Rusă şi se află într-o situaţie dificilă“, a scris Vasile Bumacov pe pagina sa de Facebook.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările