Pierderile de la plecarea forţei de muncă sunt deja mai mari decât sumele venite de la moldovenii aflaţi la muncă peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi moldoveni muncesc la şantierele de construcţii din Rusia
Cei mai mulţi moldoveni muncesc la şantierele de construcţii din Rusia

Situaţia de pe piaţa muncii a ajuns la un punct critic, după care nici măcar remitenţele nu mai acoperă pierderile de la plecarea peste hotare a forţei de muncă, susţine Ana Popa, economist la centrul analitic Expert-Grup.

"Situaţia şubredă de pe piaţa muncii din Republica Moldova nu poate fi asociată doar cu crizele economice globale şi regionale, care au avut şi ele impactul lor negativ, dar reprezintă mai degrabă o caracteristică a întregii perioade de tranziţie a economiei moldoveneşti incapabile să se adapteze noilor necesităţi", precizează Ana Popa, directorul departamentului macroeconomie de la Centrul Analitic Independent Expert Grup.

În opinia expertului, piaţa muncii a ajuns la un moment critic când deficitul forţei de muncă împiedică avansarea economiei.

"Chiar la starea curentă de modernizare, economia moldovenească ar putea creşte preţ de câţiva ani prin utilizarea mai bună a factorului muncă. Astfel, migraţia devine un fenomen mai periculos decât acum câţiva ani, producând mai multe pierderi economiei decât beneficii generate de potenţialele remitenţe. Mai mult ca atât, în 2013, în potenţialul scenariu de răcire continuă a cererii interne şi externe, există riscul ca întreprinderile să întâmpine dificultăţi în desfacerea producţiei. Aceasta va reduce capacitatea firmelor să majoreze salariile, care reprezintă un factor important pentru a menţine forţa de muncă şi a o motiva să lucreze", mai constată Ana Popa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite