Ministerul Justiţiei: Pachetul de 30% de acţiuni ale băncii Agroindbank se află în mâinile unei singure persoane

Ministerul Justiţiei: Pachetul de 30% de acţiuni ale băncii Agroindbank se află în mâinile unei singure persoane

BNM ar urma să constate dacă noii acţionari au acţionat concertat

Noii acţionari ai MAIB, care au cumpărat circa 30% din acţiunile băncii, acţionează concertat (de comun acord), constată Ministerul Justiţiei într-o notă prezentată Băncii Naţionale a Moldovei, scrie kommersant.md.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Modalitatea indirectă de obţinere a unei cotei substanţiale (5%) sau majorarea până la proporţia drepturilor sale de vot sau a cotei în capitalul social să atingă ori să depăşească nivelul de 20%, 33% sau 50%, astfel încât banca să devină o sucursală a sa oferă motive rezonabile de a suspecta că beneficiarul efectiv al achiziţiei realizate este o altă persoană decât cea declarată Băncii Naţionale. 

Aceste motive rezonabile de a suspecta beneficiarul efectiv al achiziţiei se justifică prin:
- Solicitarea unică a permisiunii prealabile semnată de toţi aceşti potenţiali achizitori,
- acordarea serviciilor de consultanţă şi reprezentare  juridică de către un singur avocat,
- autorizarea contractelor de către acelaşi notar,
- numerele de apostilarea a actelor vin în ordine consecutivă", se precizează în documentul Ministerului Justiţiei.

Totodată din nota ministerului rezultă că pachetul de 30% de acţiuni s-ar afla de fapt sub controlul unei singure persoane, notează kommersant.md

 Dacă BNM va confirma faptele expuse de specialiştii de la Justiţie, atunci noii acţionari ai băncii vor fi lipsiţi de drepturile care le oferă aceste acţiuni (dreptul de vot, dreptul la dividende, etc).

Experţii însă, au dubii că BNM va merge la aşa-ceva şi spun că noii acţionari au câştigat deja “lupta” săptămâna trecută, când Natalia Vrabie şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al băncii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările