Ministerul Economiei va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naţionale

Ministerul Economiei va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naţionale

La propunerea Consiliului Consultativ, Ministerul Economiei şi Infrastructurii va examina ajustarea tarifelor la transportul auto de călători pe rutele regulate naţionale, conform calculelor efectuate de Centrul Naţional de Expertize Juridice în anul 2012.

Potrivit raportului de expertiză, tariful pentru transporturile auto de călători prin servicii regulate ar trebui să fie în mărime de 0,58 lei pentru un kilometru, informează Minsterul Economiei.

Subiectul a fost discutat de membrii Consiliului Consultativ, ca urmare a solicitării patronatelor din transport şi a deciziei luate de membrii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective (CNCNC), la şedinţa de săptămâna trecută.

În cadrul şedinţei, reprezentanţii transportatorilor au propus ca tariful pentru transporturile auto de călători să fie stabilit în conformitate cu cheltuielile reale. Potrivit lor, creşterea preţurilor la carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb, precum şi majorarea salariului minim pe economie duc la învechirea autobuzelor şi microbuzelor antrenate în transportul de călători şi au un impact negativ asupra ramurii de transport. 

De asemenea, membrii Consiliului Consultativ urmează să propună Ministerului Economiei şi Infrastructurii liberalizarea tarifelor, după exemplul ţărilor vecine – România şi Ucraina.
Ministerul Economiei şi Infrastructurii va examina situaţia şi va veni cu soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din domeniul transporturilor de călători.

La discuţii au participat reprezentanţi ai Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport, Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Auto, Asociaţiei Patronale „Patronatul Transporturilor Auto de Pasageri şi Bagaje în regim de taxi”, Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto „Nord”, Asociaţiei Patronale Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor, Agenţiei Naţionale Transport Auto, Ministerului Economiei şi Infrastructurii, precum şi reprezentanţi ai sindicatelor din domeniu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: