FOTO Ce este nou pe piaţa imobiliară şi cât costă mobila în Republica Moldova

FOTO Ce este nou pe piaţa imobiliară şi cât costă mobila în Republica Moldova

Mobilă de lemn produsă în Republica Moldova. FOTO: Adevărul

Mobilă din lemn de stejar, frasin, pin, fier, draperii, perdele, apartamente la cheie, faianţă, gresie, sfaturi de decorare a interiorului şi accesorii pentru casă şi bucătărie pot fi găsite la târgul Das Interior Show, care este deschis până pe 11 octombrie la Moldexpo.

Ştiri pe aceeaşi temă

La târg, participă producătorii de mobilă, companiile de construcţii şi agenţiile de design interior. Produsele prezentate sunt originare din Republica Moldova sau importate din Italia, Polonia, Spania, Turcia şi Insula Bali din Indonezia.

Apartamente pentru funcţionari publici

Companiile care construiesc blocuri locative au scos la vânzare cele mai bune oferte pentru apartamente în variantă albă, la cheie, cu încălzire în podea, aer condiţionat, parcare subterană, încâlzire geotermală etc. Funcţionarii publici îşi pot cumpăra un apartament prin programul „Prima Casă” iniţiat de Primăria Chişinău, care costă 470-550 euro pentru un metru pătrat. „Bugetarii pot achita apartamentul în trei rate a câte 30 % fiecare, iar ultimele 10 % se achită la darea în exploatare”, spune Grigore Platinca, reprezentant al companiei Comalion & Co. În afara proiectului, un metru pătrat costă de la 650 până la 750 de euro. „Totul depinde de calitatea construcţiei, de câte camere are profilul unei ferestre, grosimea pereţilor, izolare termică, zona de amplasare etc.”, precizează acesta.


Apartamente la cheie şi împrumuturi imobiliare

Unele companii au lansat pe piaţa imobiliară şi apartamente finisate, utilate şi mobilate, cunoscute sub denumirea de „apartamente la cheie”. Complexul locativ cu apartamente finisate va fi dat în exploatare peste aproximativ un an şi jumătate, iar costul unui astfel de apartament este fix, ci nu pe metru pătrat. O garsonieră cu suprafaţa de 17 metri pătraţi costă 13.900 de euro, iar un apartament cu trei camere va costa 50.700 de euro. „Fiecare apartament are preţul lui, depinde de reparaţie, design interior, mobilă. Totul se coordonează cu clientul şi se scrie în contract. Mobila este din lemn natural, produsă în Moldova. Preţul este rezonabil, decât să-şi cumpere o garsonieră în variantă albă cu 20.000 de euro, poate cumpăra una la cheie cu 13.900 de euro. Compania are posibilităţi, pentru început e un program social”, spune Denis Roşior, manager vânzări la Kirsan.

 
Noutăţile de pe piaţa imobiliară reprezintă apartamentele cu încălzire geotermală, care presupune încălzirea cu apă ce trece printr-o ţeavă instalată la subsol ce se încarcă cu energie, baterie fotovoltaică şi turbină eoliană. Un metru pătrat costă 600 de euro. Un apartament cu două camere în variantă albă în comuna Grătieşti costă 29.900 de euro, iar cu o cameră este la preţul de 9.900 de euro. Cei care nu dispun de banii necesari pot lua un credit imobiliar de la o companie de leasing. „Oferim credite pentru o perioadă de până la zece ani cu o dobândă de 12,5 % anual. Împrumutul constituie 70 % din costul apartamentului”, spune Olga Lenţa.
 
 

Mobilă din Bali, salcâm indian, şemineu pe spirt

Producătorii şi importatorii de mobilă din Republica Moldova propun cumpărătorilor mobilă pentru toate gusturile şi buzunarele. Mobilă din lemn masiv prelucrat cu ulei, din stejar, frasin, salcâm indian şi lemn indonezian, în culori pastel, sunt doar câteva dintre opţiunile propuse. O masă cu sertare şi oglindă din lemn de salcâm indian costă 180 de euro, iar o canapea pastelată din lemn şi stofă naturală costă 300 de euro. Importatorii moldoveni au adus din Polonia un bio-şemineu pe spirt din porumb care costă între 420 şi 2000 de euro.

 
La târg găsiţi şi mobilă eco adusă de pe Insula Bali, Indonezia. Aceasta este confecţionată din materiale naturale, lemn roşu, marmură, granit, vopsea pe bază de var, lemn teak (lemn greu, durabil, cu densitate mare, rezistent la apă), poate sta în apă şi peste 100 de ani. O comodă din lemn teak costă 700 de euro, iar o noptieră - 400 de euro.

 
Producătorii moldoveni se laudă cu mobilă la comandă, după design individual, din frasin prelucrat cu ulei, stejar, pin şi fier. O masă extensibilă pentru opt persoane costă 800 de euro, iar un scaun cu stofă naturală costă 200 de euro. O bucătărie închisă, în care încape aragaz, cuptor, frigider, veselă etc. costă 700 de euro pentru un metru liniar. Cei care doresc un dulap simplu, închis, din lemn masiv trebuie să plătească 800 de euro pentru un metru liniar, iar o canapea din lemn cu stofă naturală costă 1400 de euro. Unii producători au readus în actualitate patul de fier, produs în urmă cu 80 de ani de către designerul Xavier Pauchard. Un astfel de pat modern-minimalistic, din fier şi stofă naturală, costă 15.945 de lei, noptiera este la preţul de 4550 de lei, iar o masă pentru patru persoane costă 10.820 de lei.


Sfaturi pentru alegerea draperiilor

Designerii de interior specializaţi pe categoria textile - draperii, perdele şi accesorii - propun stofe naturale din in, bumbac şi mătase în culori pastel, importate din Spania, India, Turcia şi Italia. Un metru de perdea costă 400 de lei, iar un metru de draperie - 700 de lei. Potrivit acestora, draperiile pot fi combinate cu mobila, dar cel mai important este ca să fie din aceeaşi categorie cromatică. „Depinde de stil, cromatică, pereţi. Uneori, camera este în culori pastel, dar pentru o pată de culoare alegem draperii în culori deschise. Moldovenii preferă stilul clasic, rustic şi florile. În mediu, pentru o fereastră e nevoie de trei metri de perdea şi draperie, care costă 6000 de lei”, spune Irina Sophia. 

 
Salonul „Moldeco” are rame pentru oglinzi, tablouri şi fotografii, obiecte din ceramică etc. „Avem o ramă din horboţică de casă veche de peste 100 de ani din satul soţului meu. Era prea furmoasă şi e păcat să se piardă”, spune Stela Moldovanu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările