Ce semne de scumpiri are anul 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxele mai mari vor provoca scumpirea ţigărilor, a carburanţilor şi a alimentelor.
Taxele mai mari vor provoca scumpirea ţigărilor, a carburanţilor şi a alimentelor.

Resursele energetice, alimentele şi viciile vor ţine topul majorărilor din anul ce abia a început. Experţii spun că demersurile Guvernului sunt justificate, dar, în condiţiile recesiunii, le-ar fi putut amâna.

În noul an am intrat cu noi majorări de taxe, unele modificări în Codul Fiscal fiind operate chiar în ajun de Revelion. Totuşi, faţă de alţi ani, creşterile nu sunt atât de semnificative, dar oricum vor bate în buzunarul consumatorilor.

Viciile şi automobilele, mai costisitoare

Alcoolul şi tutunul continuă tendiţa din ultimii ani şi vor deveni mai scumpe. Astfel, acciza la ţigaretele cu filtru a crescut cu 50%, de la 20 lei, pentru o mie de ţigări, la 30 de lei.

Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la produsele din tutun s-a majorat de la 24% la 30%. Până în 2020, preţul unui pachet de ţigări comercializate în Republica Moldova urmează să ajungă la media din UE.

La alcoolul etilic nedenaturat, cu o concentraţie de alcool de 80%, în loc de acciza de 15 lei + 15% tăxă ad-valorem, a fost introdus un acciz unic de 70 de lei pentru un litru.

Creşteri semnificative de taxe s-au produs şi pentru posesorii de automobile. Astfel, costul vinietei a fost majorat de două ori. Totodată, a crescut de 1,5-3,0 ori taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova.

Proprietarii de motociclete vor plăti dublu faţă de anul trecut. Posesorii de automobile cu volumul motorului de până la 2.000 de centimetri cubi vor achita 0,4 lei pentru fiecare centimetru, de la 2.001 la 3.000 - 0,6 lei, de la 3.001 până la 4.000 - 0,8 lei, de la 4.001 la 5.000 - un leu, iar pentru automobilele cu motoare mai puternice de 5.000 de centimetri cubi taxa va fi de 1,2 lei pentru un centimetru.

Pentru autoremorchere şi tractoare taxa se va tripla şi va ajunge la 1.500 de lei. Posesorii de autobuze vor plăti taxe mai mari cu 50% în funcţie de numărul locurilor: de la 1.950 lei în cazul unităţilor de transport cu până la 11 locuri, la 3.600 lei pentru cele cu 40 şi mai multe locuri.

Majorări şi la pompă

De asemenea, de la 1 ianuarie a crescut cu 10,8% valoarea accizelor la importul produselor petroliere, care va avea ca efect o scumpire cu 20-40 de bani a unui litru de combustibil, dar abia spre finele lunii ianuarie. Şi cota redusă a TVA pentru gazele naturale şi cele lichefiate a fost majorată de la 6% la 8%.

O altă noutate este creşterea TVA în agricultură de la 8% la 20%, cu posibilitatea returnării diferenţei de 12 puncte procentuale în decurs de 30 de zile. Contra acestei măsuri au protestat agricultorii.

„Introducerea TVA de 20% va avea efecte negative majore. Am putea asista la decapitalizarea gospodăriilor agricole şi la birocratizarea procesului de returnare a TVA. Noi am propus ca diferenţa de 12% să râmână din start la producătorul agricol“, susţine Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect.

Este însă dificil de estimat cu cât vor creşte preţurile la alimente, deoarece în 2013 sunt şanse să avem un an agricol mai bun ca 2012.

Oportunitate îndoielnică a majorărilor de taxe

Economistul Alexandru Fală consideră că majorările de impozite sunt în mare parte justificate. „Unul din argumente este faptul că faţă de statele din regiune nivelul taxelor în ţara noastră este mai mic. Aici însă ar trebui de efectuat nişte studii mai profunde, pentru a vedea impactul acestora asupra creşterii economice. Or, în condiţiile în care Republica Moldova este în recesiune, este pusă la îndoială oportunitatea majorării de taxe“, afirmă Alexandru Fală.
 

Majorarea curentului, iminentă

Compania Energocom a semnat cu furnizorul ucrainean DTEK Power Trade un nou contract de import a energiei electrice care va fi livrată întreprinderilor RED Nord şi RED Nord-Vest.

„Noul acord este pentru o perioadă de un an, iar preţul rămâne cel vechi, de 6,9 cenţi pentru un kilowatt“, a declarat Adrian Pritula, directorul Energocom. Acesta s-a arătat optimist privind păstrarea acestui preţ până la finele anului 2013.

Victor Parlicov, directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), este însă îngrijorat de unele prevederi ale noului contract.

„Cel mai mare risc vine de la faptul că tariful de achiziţie este valabil doar până la 31 martie. Astfel, există pericolul repetării situaţiei din anul 2012, când cei doi furnizori, DTEK şi Centrala de la Cuciurgan, au impus o majorare a preţului curentului pentru Republica Moldova“, a precizat directorul ANRE.

Ion Munteanu, expert în securitate energetică, consideră că acceptând această clauză contractuală, compania Energocom a făcut o concesie periculoasă. „Nu văd nicio logică în această concesie. În urma ei, de exemplu, scade şi capacitatea de negociere a noului contract şi cu Centrala de la Cuciurgan, care expiră la 31 martie“, a menţionat expertul.

De la 1 ianuarie 2013 autorităţile de la Tiraspol au decis majorarea cu 67%, până la 250 de dolari pentru o mie de metri cubi, a tarifului la gaze pentru consumatorii industriali. În consecinţă, Centrala de la Cuciurgan, care asigură peste 50% din necesarul de energie al Republicii Moldova, poate pretinde o majorare a preţului.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite