Ultima suflare pentru farmaciile de la sate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii din mediul rural primesc medicamente de prim-ajutor fiindcă nu au bani să-şi cumpere de care au cu adevărat nevoie
Pacienţii din mediul rural primesc medicamente de prim-ajutor fiindcă nu au bani să-şi cumpere de care au cu adevărat nevoie

În puţinele apoteci din mediul rural preţurile la medicamente sunt mai mari decât cele de la oraş, spun oamenii de ţară. În acelaşi timp, Asociaţia Farmaciştilor acuză şefii Ministerului Sănătăţii că ar favoriza un singur agent economic.

Dacă în Chişinău găseşti cel puţin câte o farmacie la aproape fiecare colţ de stradă, majoritatea moldovenilor din mediul rural sunt nevoiţi să-şi procure medicamentele din centrele raionale sau din spiţerii aflate chiar şi la zeci de kilometri distanţă. Şi asta pentru că în satele lor nu există farmacii. Este cazul oamenilor din Chetroasa, raionul Criuleni, care sunt nevoiţi să bată drumul până la Chişinău sau la Vadul lui Vodă pentru a-şi lua doctoriile necesare.

„Aici n-a fost niciodată farmacie. Am probleme cu inima şi trebuie să cumpăr lunar medicamentele prescrise. Dar prefer să le iau când merg la Chişinău. Acolo pentru un flacon de Atoris dau 97 de lei. La farmacia din satul vecin plătesc 134 de lei. Nu merită", spune Elena Seripnic, de 75 de ani, din Chetroasa. „Am sângele gros şi abia dacă vine doctorul să ne consulte. Nici magazin nu avem în sat", mărturiseşte o altă femeie de pe uliţă.

Farmaciile universitare, pe muchie de cuțit

La Mărdăreuca, aceeaşi problemă. „Eu sunt diabetică şi trebuie să iau insulină în fiecare zi. Am noroc că mă ştiu cu farmacista de la Boşcana (satul vecin) şi are grijă de mine. Dar alţi oameni din sat trebuie să meargă până la Criuleni sau la Vadul lui Vodă să-şi ia medicamentele", susţine şi Valentina Untu, o femeie de 51 de ani.

TRATAŢI CU CALCIU ŞI MAGNEZIU, PÂNĂ VINE PENSIA

Oamenii din Oniţcani, Criuleni, sunt mai norocoşi. De la începutul anului aici funcţionează o farmacie. În spatele vitrinei vechi, de lemn, găseşti cam tot ce-ţi trebuie pentru răceli şi alte maladii sezoniere. „Ce nu avem, comandăm de la farmacia din Vadul lui Vodă. De obicei medicamentele solicitate ajung a doua zi", susţine Irina Mihailevici, farmacista de la Oniţcani. „Aici sunt mulţi oameni în vârstă, care nu au bani să-şi procure medicamentele de pe reţete. Le facem injecţii cu calciu sau cu magneziu, până vine pensia", recunoaşte Ştefan Brânză, medicul din sat.

CONCURENŢĂ NELOIALĂ

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Republica Moldova la începutul anului existau 1.014 farmacii, dintre care peste 400 sunt numai în Chişinău. Suplimentar, pe lângă asociaţiile medicale teritoriale funcţionează 39 de puncte farmaceutice cu 924 de filiale în centrele medicilor de familie.

CONTESTARE Medicamente neverificate în farmaciile din Republica Moldova

Sanfarm-Prim, compania cu acţionariat majoritar de stat, vrea să facă farmacii pe lângă toate aceste puncte medicale de la sate pentru a asigura accesul populaţiei la medicamente. „În sate oamenii îşi iau medicamentele de la centrele medicilor de familie. Nu toate punctele farmaceutice, deschise temporar în 2008, sunt licenţiate. Acum necesarul de medicamente e determinat de medici, nu de farmacişti", susţine Ştefan Harea, directorul Sanfarm-Prim.

De cealaltă parte, Asociaţiei Farmaciştior susţine că toate apotecile din mediul rural ar putea dispărea printr-un simplu ordin al ministrului Sănătăţii. Ei îl acuză pe Usatâi că a transmis, toate farmaciile ce ţin de centrele medicilor de familie către Sanfarm-Prim, companie care în 2011 a înregistrat pierderi de 0,98 milioane de lei. „În mediul rural este o problemă cu înfiinţarea farmaciilor. Statul face o diferenţiere între companiile private şi cele publice, la care se adaugă practicarea unor preţuri preferenţiale. Vorbim de o concurenţă neloială", precizează economistul Iurie Gotişan.

De ce avem preţuri mari la medicamente

Potrivit unui studiu publicat de IDIS Viitorul cu privire la piaţa farmaceutică locală, oamenii preferă să economisească banii pentru medicamente, însă o fac pe propria lor sănătate. Iurie Gotişan, autorul analizei, precizează că acest obicei creează oportunităţi pentru aranjamente corupte, care duc la stabilirea unor preţuri foarte mari pentru medicamente în ţara noastră. „Investigaţiile operative ale organelor de control denotă prezenţa unor scheme frauduloase, care conduc la majorarea neîntemeiată a preţurilor la doctorii. În aşa mod, preţurile la medicamente în Republica Moldova sunt mai mari de câteva ori faţă de cele atestate în ţările vecine", susţine autorul studiului.

Farmaciile și organizațiile umanitare se folosesc de imaginea Crucii Roșii

Şi deputaţii din Comisia de sănătate sunt conştienţi de problemele din sistemul farmaceutic, dar aruncă minge în ograda Agenţiei Medicamentului. „Agenţia trebuie reformată, pentru că nu este pregătită să facă tot necesarul pentru aprecierea calităţii medicamentelor. Acolo preparatele farmaceutice nu pot fi autorizate, fiindcă laboratorul lor e de o calitate proastă", spune Gheorghe Brega, şeful comisiei parlamentare de sănătate.

CINE CONTROLEAZĂ PIAŢA FARMACEUTICĂ DIN MOLDOVA

Topul celor mai mari companii farmaceutice din ţara noastră este condus de întreprinderea moldo-română Dita Estfarm, care deţine şi reţeaua Farmacia Familiei. Aceasta este urmată de firma Tetis International Co, de compania moldo-vietnameză Vinamex (care deţine şi reţeaua de farmacii Orient) şi întreprinderea RihPanGalFarma (farmaciile Panacea şi Galenus). Pe seama celor patru companii revine mai mult de 50% din piaţa importului şi distribuţiei de medicamente din ţară. Cei mai importanţi producători locali sunt întreprinderile Farmaprim şi Farmaco. Cota producătorilor locali nu ajunge nici măcar la 10%.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite