Relaţiile economice cu Rusia, la cheremul Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forumul moldo-rus care se deschide azi la Chişinău nu va aduce un val investiţional în ţara noastră, chiar dacă există interes din ambele părţi. Şi asta pentru că, spun experţii, toate deciziile importante sunt luate doar cu girul conducerii de la Moscova.

În aceste zile, la Chişinău vine un veritabil desant de oameni de afaceri şi oficiali din Federaţia Rusă, care vor participa la un forum economic moldo-rus şi la şedinţa Comisiei interguvernamentale de cooperare comercial-economică.

Pe lângă vicepremierul Dmitri Rogozin şi ministrul Energeticii Alexandr Novak, printre participanţi se numără şi renumitul „duşman" al vinurilor moldoveneşti, medicul sanitar-şef din Rusia, Ghenadi Onişcenko. O altă supriză a forumului economic este participarea unui grup de 26 de oameni de afaceri şi manageri din Transnistria, dar şi a „oficialilor" de la Tiraspol - aşa-zisul ministru de externe Nina Ştanski şi şefa de la „ministerul economiei" Maria Parnas.

Este puţin probabil însă ca la reuniune să fie semnat vreun document economic sau vreun contract important. Nici oficialităţile de la Chişinău nu mai sunt atât de entuziasmate de eveniment, pe care anterior îl prezentau aproape ca pe unul crucial pentru extinderea cooperării economice moldo-ruse şi pentru atragerea investiţiilor ruseşti. Astfel, nu au mai organizat nici conferinţa de presă planificată pentru a prezenta subiectele ce vor fi discutate la forum şi la şedinţa comisiei mixte.

ECONOMIA E POLITICĂ

La mijloc ar putea fi mai multe chestiuni nerezolvate dintre cele două ţări. Astfel,pe lângă eterna deja problemă legată de reglementarea transnistreană, mai sunt contractul cu Gazprom, presiunile făcute de Rusia pentru a determina Moldova să adere la Uniunea Vamală şi să renunţe la integrarea în spaţiul energetic european.

„Între Rusia şi Republica Moldova nu există probleme economice. Sunt doar probleme politice", crede Valeriu Prohniţchi, directorul Centrului Expert-Grup. Economistul se arată sceptic în privinţa eventualelor rezultate pozitive ale acestor reuniuni, mai ales la capitolul atragerea investiţiilor ruseşti. „Fără girul informal al Kremlinului este puţin probabil ca în ţară să dea năvală investitorii ruşi", afirmă Valeriu Prohniţchi.

DEPENDENŢI PE VECI DE RUSIA

Economistul Alexandru Fală spune că indiferent de ce se întâmplă la nivel politic, relaţiile economice ar trebui să rămână bune, pentru că piaţa rusească este strategică pentru mulţi producători din ţara noastră. Potrivit lui Fală, sunt câteva elemente care ne ţin legaţi economic de Rusia. „În primul rând sunt gazele, pe care le importăm doar de la Gazprom. Apoi avem piaţa de desfacere pentru mărfurile noastre. De exemplu, 70% din fructe se duc în Rusia. Şi a treilea element sunt remitenţele, care, în proporţie de 60%, vin de acolo. Oricare dintre aceste elemente este un important instrument de presiune asupra Chişinăului", afirmă Alexandru Fală. Potrivit economistului, este puţin probabil ca în viitorul apropiat să scăpăm de această dependenţă.

OLIMPIADA ŞI MOLDOVENII

Autorităţile speră că piaţa rusească va rămâne deschisă pentru forţa de muncă moldovenească, iar cu Gazprom va fi încheiat în sfârşit un contract. „Acum, mulţi moldoveni muncesc pe şantierele din Soci, unde în 2014 vor avea loc Jocurile Olimpice de Iarnă. Dacă ar mai fi încă o Olimpiadă de acest fel, atunci putem spera că nivelul remitenţelor nu va scădea", declară - mai în glumă, mai în serios - vicepremierul Valeriu Lazăr.

Cât despre atragerea investiţiilor, experţii spun că, în pofida numeroaselor declaraţii şi speculaţii, investitorii ruşi nu dau năvală în Republica Moldova. Astfel, în ultimii ani nu s-a înregistrat nicio investiţie majoră. Din contra. În acest an de pe piaţa moldovenească a plecat cea mai mare companie de asigurări din Rusia.

Tehnologii pentru Gazprom

Rusia este principalul investitor în ţara noastră. Grosul mijloacelor financiare au fost efectuate în sectorul gazier şi petrolier şi mai puţin în producţia industrială. Totodată, o parte din capitalul rusesc este concentrat în regiunea separatistă, în Uzina metalurgică de la Râbniţa, Centrala de la Cuciurgan etc.

Unul dintre puţinele exemple de succes în cooperarea industrială şi tehnologică moldo-rusă este uzina Topaz, cumpărată cu zece ani în urmă de grupul Saliut, specializat în producţia de motoare pentru avioanele militare.

Întreprinderea, care în epoca sovietică făcea parte din complexul militar sovietic, mai continuă să activeze. Mai mult, acum execută o comandă specială pentru Gazprom. E vorba de o instalaţie unicat ce urmează a fi livrată gigantului rus şi care va fi folosită de acesta la producerea elicelor pentru turbinele ce pompează gazul rusesc.

„Toată instalaţia a fost proiectată şi este asamblată la noi. Muncim de un an şi jumătate la ea, costă peste două milioane de euro. Dacă intrăm pe piaţa rusească, am putea avea numeroase comenzi din partea companiior petroliere şi gaziere", se arată optimist directorul general al Topaz, Olga Burţeva. În opinia managerului, cooperarea moldo-rusă la nivel tehnologic şi industrial poate fi extinsă şi da rezultate foarte bune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite