Proteste în Transnistria: România şi ţările occidentale, acuzate că ar sta în spatele unui „Maidan”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evgheni Şevciuk
se confruntă cu o criză politică serioasă la Tiraspol. FOTO Adevărul Moldova
Evgheni Şevciuk se confruntă cu o criză politică serioasă la Tiraspol. FOTO Adevărul Moldova

La Tiraspol câteva sute de persoane au manifestat împotriva fraudării alegerilor din 29 noiembrie în faţa Comisiei Electorale Centrale din Transnistria. Presa care îl susţine pe actualul preşedinte Evgheni Şevciuk afirmă că organizatorii protestului sunt Partidul Comunist din Transnistria şi mai multe de organizaţii nonguvernamentale.

Susţinătorii actualului preşedinte din Transnistria Evgheni Şevciuk doresc anularea alegerilor parlamentare pierdute în favoarea partidului Obnovlenie, partid susţinut de firma Sheriff Tiraspol. Un prim protest în faţa Comisiei Electorale Centrale din Tiraspol a scos la iveală acuzaţii privind organizarea unui ”Maidan” în Transnistria cu sprijinul Occidentului şi al României.

Protestatarii au scandat lozinci împotriva falsificării alegerilor şi au cerut un scrutin corect. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au susţinut că au observat numeroase nereguli în timpul procesului electoral şi au cerut reprezentanţilor puterii de la Tiraspol să facă o anchetă. Protestatarii au mai cerut să li se pună la dispoziţie listele electorale. Manifestanţii au mai solicitat ca mass-media neafiliată administraţiei de la Tiraspol să „ofere informaţie veridică” despre proteste şi alegeri. Participanţii la protest au anunţat că vor mai organiza asemenea întruniri în zilele următoare.

În dimineaţa zilei de 2 decembrie, pe reţelele de socializare au apărut  informaţii că oamenii sunt luaţi de la locul de muncă şi duşi la manifestaţie. Locuitorul oraşului Râbniţa, Ghenadie Ciorba a scris pe Facebook că muncitorii de la Uzina de Metalurgie sunt transportaţi la Tiraspol pentru a participa la miting. Spre Tiraspol au plecat două autobuze cu muncitori.

România, acuzata de serviciu

Deputatul de la Tiraspol Andrei Safonov declară că Moscova este informată cu privire la planurile celor care au pierdut aegerile de a organiza un „Maidan” în Transnistria. „Cei de la Moscova sunt convinşi că Maidanul şi realizatorii acestuia se află în cabinetele de sus de la Tiraspol şi au o susţinere directă din partea Occidentului şi României”, a declarat Safonov.

Mobilizare la clubul Veteran

KGB-ul transnistrean a cerut cetăţenilor şi forţelor politice să nu cadă pradă provocărilor şi să respecte legislaţia transnistreană a adunărilor publice.

Acţiunile din faţa clădirii Comisiei Electorale de la Tiraspol au fost discutate şi aranjate cu o zi înainte, pe 1 decembrie, în clubul Veteran unde s-au adunat mai mulţi candidaţi în Sovietul Suprem din echipa lui Şevciuk care au pierdut alegerile. Responsabilul pentru relaţii cu publicul al lui Evgheni Şevciuk, Anton Adjigherei a informat că în clubul Veteran „s-au adunat toţi candidaţii la funcţia de deputat care, alături de locuitorii cinstiţi ai Transnistriei, au fost înşelaţi”.

Acuzaţii de mită electorală

Canididaţii care au pierdut la aşa-numitele alegeri parlamentare din Transnistria insistă asupra anulării rezultatelor scrutinului. Vladimir Bodnar, unul din perdanţii lui Şevciuk, a declarat că alegătorii au fost cumpăraţi cu câte 100 de ruble transnistrene (aproximativ 9 dolari SUA).

Fostul ministru de Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, consideră că Evgheni Şevciuk demonstrează prin acest protest nivelul de cultură politică pe care îl are. „Chiar şi Igor Smirnov, care a pierdut alegerile pentru prima dată în 2011, a putut să transmită puterea. În circumstanţele de astăzi nu este cazul ca cineva să-şi manifeste ambiţiile”, adeclarat Iastrebciak.

Safonov crede că alegerile au fost democratice

Andrei Safonov, deputat ales în Sovietul Suprem la pretinsele alegeri parlamentare, a fost primul care a vorbit despre un maidan la Tiraspol. Proaspătul deputat separatist crede că Evgheni Şevciuk a pus în aplicare scenariul privind destabilizarea situaţiei în Transnistria pentru a păstra puterea legislativă. Totodată mitingul din faţa CEC este şi o manifestaţie împotriva Rusiei, deoarece observatorii ruşi au declarat că alegerile s-au desfăşurat în mod democratic. Safonov crede că cei care organizează protestele se află nevrând de partea Occidentului care a declarat de fiecare dată că alegerile din republica nerecunoscută nu sunt democratice.

Safonov face o conexiune între evenimentele de la Tiraspol şi evenimentele din Armenia, unde pe 1 decembrie au început manifestaţii ale opoziţiei. „În Armenia şi în Transnistria se urmăreşte îndepărtarea de Rusia. De aceea, oamenii care declară alegerile drept nedemocratice merg împotriva Moscovei şise află de partea SUA şi UE”, consideră Andrei Safonov.

Procuratura transnistreană a deschis un dosar pentru organizarea unui miting ce nu corespunde normelor legale transnistrene. Potrivit legislaţiei transnistrene, nu se permite desfăşurarea mitingurilor la o distanţă  mai mică de 30 metri faţă de instituţiile republicii.

Transnistria, aproape de faliment Uniunea Europeană nu va prelungi Preferinţele Comerciale Autonome pentru Transnistria, însă poartă discuţii cu Chişinăul şi Tiraspolul pentru găsirea unei modalităţi de aplicare a Acordului de Liber Schimb şi în stânga Nistrului. Tiraspolul trebuie să decidă dacă vrea sau nu aplicarea Acordului de Liber Schimb pe teritoriul controlat de el, însă ar trebui să o facă în aşa mod ca să nu supere Moscova Preferinţele Comerciale Autonome cu regiunea Transnistreană vor înceta pe 1 ianuarie 2016 şi nu vor fi reluate. Economia transnistreană a suferit o contracţie majoră în ultimele 12 luni, iar salariile bugetarilor şi pensiile au fost reduse cu 30%.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite