Republica Moldova rămâne în suspans. Deputaţii din Chişinău au votat o nouă amânare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa a început la ora 15.00 FOTO Adevărul/Alexandru Tarlev
Şedinţa a început la ora 15.00 FOTO Adevărul/Alexandru Tarlev

Şedinţa de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova s-a încheiat cu o nouă amânare. Asta, după ce a fost desemnată o comisie formată din patru deputaţi care vor alege, prin vot secret, conducerea Parlamentului.

Declaraţii după şedinţă

Vlad Filat: „De ieri până azi nu am avut întâlniri trilaterale. Comportamentul Partidului Liberal timp de şapte săptămâni a pus baza acestui blocaj. Ce ţine de preşedintele Republicii Moldova, susţinem ideea creării unei comisii pentru a hotărî mecanismele de alegere. Sper că mâine vom putea alege preşedintele Parlamentului şi să trecem la investirea guvernului. PLDM nu va admite organizarea alegerilor parlamentare. Ţara va avea guvenare. Tot procesul de negociere e într-o legătură strânsă cu colegii noştri europeni“. 

Zinaida Greceanîi, membru al Partidului Socialiştilor: „Aceste trei partide, care nu ştiu dacă mai pot fi numite proeuropene, nu pot împărţi funcţiile între ei. La aceste negocieri nu vom participa, de fapt nimeni nici nu s-a apropiat de noi să ne propună aşa ceva. Vom fi prezenţi la şedinţele parlamentului, dar nu vedem sensul să propunem o candidatură pentru postul de preşedinte al Parlamentului, atâta timp cât nu avem o majoritate parlamentară. Suntem gata să creăm o majoritate parlamentară cu orice partid care acceptă principiile noastre: denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, organizarea unui referendum naţional privind vectorul extrern al statului şi principiul de statalitate, care presupune ca în şcoli să fie învăţată istoria Molovei”.

UPDATE 16.40 Valeriu Streleţ a cerut în numele fracţiunii PLDM o pauză până mâine, la ora 15.00, pentru alegerea unei candidaturi pentru postul de preşedinte al Parlamentului. Propunerea a fost votată de majoritatea deputaţilor. 

UPDATE 16.30 Preşedintele comisiei de efectuare a alegerii preşedintelui Parlamentului este Tudor Deliu, membru PLDM. Secretar este Sergiu Sîrbu. Propuneri de desemnare a candidaturilor pot fi făcute doar de fracţiunile parlamentare. Comisia va recepţiona candidaturile şi le va include în buletinul de vot.

Reguli privind desfăşurarea alegerii preşedintelui: preşedintele este ales prin vot secret, deputaţii trebuie să voteze în condiţiile în care voinţa lor să nu fie cunoscută de nimeni. După încheierea votării preşedintele si membrii comisiei vor efectua numărarea voturilor. 

UPDATE 15.20 Comisia pentru alegerea preşedintelui prin vot secret va fi alcătuită din patru oameni. 

Se anunţă o pauză de 30 de minute, pentru ca membrii comisiei să stabilească modul de alegere a conducerii Parlamentului. 

UPDATE 15.10 Eduard Smirnov propune să fie aleasă o comisie din cinci oameni care să aleagă preşedintele. Din comisie vor face parte Vasile Bolea (PSRM), Tudor Deliu (PLDM), Sergiu Sîrbu (PD) şi Artur Reşetnicov (PCRM).

Mihai Ghimpu a declarat că Partidul Liberal nu înaintează nicio candidatură în comisia respectivă: „Nu e clar cine e majoritatea parlamentara, cine e în opoziţie. Asta înseamnă că Parlamentul nu e funcţionabil. Noi în hora dumneavoastră nu dorim să participăm!“.

Tudor Deliu de la PLDM propune să se voteze încă o dată componenţa numerică a comisiei, astfel încât aceasta să fie formată din patru oameni.

UPDATE 15.05 Şedinţa Parlamentului Republicii Moldova a început. Sunt prezenţi 97 de deputaţi din cei 101. Liderul socialiştilor, Igor Dodon, este absent.

Marian Lupu a susţinut că ”nu mai este cale de întoarcere” şi că perioada mult prea îndelungată de negocieri este de natură a bloca buna funcţionare a Republicii Moldova. Şeful democraţilor i-a acuzat pe liberali de blocajul în care au ajuns negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare.

La rândul lor, liberalii au acuzat că negocierile au fost blocate de partidul democrat. Principalele puncte de diferenţiere sunt: alegere preşedintelui în anul 2016, reforma Justiţiei şi Ministerul Transporturilor.

În cursul unui briefing de presă, Marian Lupu a susţinut că formula de rezolvare a problemei alegerii preşedintelui la care s-a ajuns în timpul negocierilor mediate de reprezentanţii partidelor europene va fi de natură să provoace o criză politică. Conform acestei formule ar urma să fie înfiinţată o comisie care să analizeze vreme de 3 luni posibilităţile de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Marian Lupu susţine că este posibil ca în termen de 3 luni să nu se ajungă la o înţelegere, astfel că se va ajunge din nou la o criză politică.

Marian Lupu a mai spus că Partidul Democrat nu a acceptat solicitarea Partidului Liberal de a-i fi încredinţat Ministerul Transporturilor, afirmând că liberalilor li s-a propus unul din următoarele portofolii: Agricultură, Justiţie sau Muncă – ministere care au o mare responsabilitate şi unde este nevoie de reforme ample. ”Colegii de la PL nu doresc să îşi asume responsabilităţi concrete” a afirmat Marian Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite