Oficial. Pieţele din Chişinău şi Bălţi se redeschid pe 1 iunie

Oficial. Pieţele din Chişinău şi Bălţi se redeschid pe 1 iunie

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a decis că pieţele din Chişinău şi Bălţi se redeschid începând cu 1 iunie 2020, după ce au fost închise mai bine de două luni pentru a preveni răspândirea COVID-19.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia pieţelor şi operatorii economici de pe teritoriul pieţelor comerciale vor asigura: 

1. Organizarea şi efectuarea, pînă la reluarea activităţii, a dezinfecţiei întregului utilaj de lucru, utilajului frigorific, spaţiilor de depozitare şi comercializare a produselor/mărfurilor, tejghelelor şi întregului teritoriu. 

2. Organizarea şi asigurarea fluxului pentru vizitatori/cumpărători, cu ieşiri şi intrări separate. 

3. Atenţionarea vizitatorilor/cumpărătorilor despre obligativitatea respectării distanţei fizice. 

4. Monitorizarea stării de sănătate a angajaţilor, inclusiv termometria, la începutul zilei de muncă cu asigurarea evidenţei. În caz de depistare a unor simptome ale infecţiei respiratorii acute, angajatul nu se admite la serviciu, se autoizolează şi informează medicul de familie. 

5. Efectuarea obligatorie a termometriei la intrarea în piaţă a fiecărui vizitator/cumpărător, cu interzicerea accesului pe teritoriul pieţei a persoanelor cu stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului. 

6. Instalarea în locuri vizibile şi accesibile pentru vizitatori/cumpărători a dozatoarelor cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mîinilor. 

7. Asigurarea obligatorie a tuturor angajaţilor/comercianţilor cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi). În halele/pavilioanele de comerţ de tip închis, suplimentar vor fi instalate, după posibilitate, ecrane de protecţie sau vor fi utilizate viziere. 

8. Organizare locurilor comerciale cu respectarea unei distanţe de 2 metri între ele. 

9. Asigurarea cu soluţii dezinfectante pentru respectarea igienei mîinilor. 

10. Asigurarea bunei funcţionalităţi al unităţilor sanitare (WC, vestiare) de pe teritoriul pieţelor (pavilioanelor etc.), asigurarea permanentă a acestora cu soluţii/substanţe dezinfectante, conectarea la reţele de apeduct rece/caldă, sistem de canalizare. 1

1. Organizarea măsurilor de dezinfecţie a inventarului şi suprafeţelor de lucru cu soluţii pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puţin 3 ore, fără deteriorarea calitatea şi siguranţei produselor alimentare. 

12. Comercianţii/vînzătorii vor solicita cumpărătorilor respectarea distanţei fizice de cel puţin 1 metru. 5 

13. La finele fiecărei zile se va efectua dezinfecţia utilajului/inventarului de lucru, utilajului frigorific, spaţiilor de depozitare şi comercializare a produselor/mărfurilor, tejghelelor şi întregului teritoriu. 

14. Informarea comercianţilor şi cumpărătorilor referitor la măsurile de sănătate publică pentru prevenirea infecţiei COVID 19 prin intermediul postului local de radio sau alte dispozitive audio precum şi prin afişarea materialelor informative, care promovează regulile de igienă şi prevenire a infecţiei COVID-19. Materialele informative vor fi coordonate cu Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică. 

15. Administraţia pieţelor va aduce la cunoştinţă măsurile stipulate în prezenta instrucţiune tuturor operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul pieţelor comerciale. 

16. Organele competente vor asigura monitorizarea respectării măsurilor stipulate în prezenta instrucţiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: