Ministerul de Interne: „Reţinerea interlopului Ion Druţă, un succes al poliţiei moldoveneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorin Recean, ministrul Afacerilor Interne a declarat că poliţiştii ce l-au arestat pe temutul interlop vor fi decoraţi, dar fără a fi publicate numele lor.

“Ion Druţă, poreclit Pisateli, este o autoritate în lumea interlopă. Reţinerea lui este un succes al poliţiei moldoveneşti“, a declarat în cadrul unui briefing, Ion Bodrug, şeful Inspectoratului General al Poliţie (IGP). Potrivit oficialului, interlopul era monitorizat de către poliţişti şi a fost reţinut în momentul în care încerca să se ascundă.

“Ion Druţă, a fost reţinut la 12 iulie 2013, imediat ce a fost pronunţată decizia Curţii de Apel Chişinău, prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare. Acesta a încercat să se ascundă, dar în urma măsurilor întreprinse de către angajaţii Inspectoratului Naţional de Investigaţii, a fost localizat şi reţinut pe strada Bucureşti din capitală“, a precizat şeful IGP.

Potrivit lui Bodrug, interlopul a fost acuzat de către instanţa de judecată pe o cauză penală pornită în primăvara anului 2001 conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 88 punct. 4) Cod Penal (redacţia 1961) pe faptul dispariţiei în luna decembrie 2000 în circumstanţe necunoscute a cetăţenilor Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală.

“În urma efectuării acţiunilor operative de investigaţii întreprinse de către anchetatori, a fost stabilit locul aflării cadavrelor acestor persoane şi la 12 decembrie 2008 a fost efectuată cercetarea la faţa locului. Într-o fâşie forestieră amplasată în apropierea traseului Chişinău-Hânceşti, la o adâncime de 50-60 cm au fost depistate un şir de oseminte de provenienţă umană, inclusiv trei cranii, cu semne de carbonizare, care aparţin celor trei bărbaţi dispăruţi. În cadrul efectuării acţiunilor de urmărire penală s-a stabilit că la 16 decembrie 2000, Ion Druţă, intenţionat, având scopul privării ilegale de libertate a lui Ilie Buruiană, Mihai Guzun şi Andrei Plămădeală, împreună şi prin înţelegere prealabilă cu Robert Gîrleanu şi alte trei persoane, împărţind între ei rolurile, sub pretextul clarificării unui conflict, i-au invitat pe cei trei bărbaţi să se întâlnească în apropierea oraşului Ialoveni. După ce au fost ameninţaţi cu un automat de model Kalaşnikov, i-au imobilizat şi i-au dus într-o casă din raionul Ialoveni. Aici, Ion Druţă a dat indicaţia ca să fie omorâţi“, a precizat Ion Bodrug.  

Acesta a mai adăugat că pentru a ascunde urmele crimei, autorii au transportat cadavrele într-o fîşie forestieră din apropierea traseului Chişinău-Hînceşti, unde le-au îngropat, în prealabil incinerându-le.

"La 06 octombrie 2010 cauza penală cu învinuirea lui Ion Druţă în comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 42 alin.(3) Cod Penal (redacţia 2003), art. 116 Cod Penal (redacţia 1961); art. 42 alin.(3) (redacţia 2003), art. 88 punct. 4), 7), 9) a fost expediată în judecătoria Ialoveni pentru examinare în fond, care însă l-a achitat.

Abia la 12 iulie 2013, Curtea de Apel Chişinău l-a recunoscut vinovat pe Ion Druţă, în comiterea infracţiunilor nominalizate, fiind condamnat la 20 de ani privaţiune de libertate. Decizia dată este executorie dar nu este definitivă deoarece poate fi atacată în termen de 30 zile la Curtea Supremă de Justiţie.

În prezent, complicele lui Druţă, Robert Gîrleanu se află în arest în România, fiind cercetat penal de către autorităţile judiciare române pe o cauza penală sub aspectul săvîrşirii infracţiunilor de omor calificat şi deosebit de grav, prevăzute de art. 174, 175 şi  176 Cod Penal al României.

Cererea de extrădare a lui Robert Gîrleanu autorităţilor din Republica Moldova a fost refuzată de către autorităţile României din motiv că acesta deţine şi cetăţenia română.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite