Mihai Popşoi: Angajaţii vor fi trimişi în şomaj fără posibilitate de reangajare

Mihai Popşoi: Angajaţii vor fi trimişi în şomaj fără posibilitate de reangajare

Guvernarea Republicii Moldova trebuia să accepte propunerile opoziţiei care prevăd achitarea salariilor de către stat în valoare de 75% din salariul mediu pe economie. Deputatul PAS Mihai Popşoi spune că în urma sistării activităţii mai multor întreprinderi, angajatorii sunt nevoiţi să-şi trimită lucrătorii în şomaj forţat, iar în urma crizei, mulţi dintre aceşti angajaţi nu vor mai avea posibilitatea să revină la locul de muncă, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Încurajarea şomajului prin creşterea alocaţiei de şomaj nu face nimic decât să-i forţeze pe agenţii economici să forţeze angajaţi să plece în şomaj. Noi am propus păstrarea locurilor de muncă şi subvenţionarea de către stat a salariilor în proporţie de 75%, dar nu mai mult de 75% din salariu mediu pe economie astfel încât să păstrăm toate locurile de muncă. Altfel, cetăţenii care vor fi trimişi în şomaj, o bună parte din ei nu vor putea reveni din cauza faptului că întreprinderile vor avea de suferit, nu vor avea posibilitatea să-i reangajeze”, a declarat Mihai Popuoi în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Oficialul afirmă că în urma acţiunilor întreprinse de guvernare, au fost favorizate întreprinderile mari, iar ÎMM-urile vor avea de suferit cel mai mult pentru că în urma crizei, angajatorii nu-şi vor mai putea permite acelaşi număr de lucrători. Mai mult decât atât, unele întreprinderi ar putea falimenta.

„Cu soluţia propusă de guvernare, de întoarcere a impozitelor, inclusiv TVA, cândva mai târziu celor care achită salarii la noi e o mare problemă: de capacitate şi alte probleme. Decizia este incorectă pentru că foarte mulţi nu au de unde plăti salariile. Dvs. spuneţi că le întoarceţi 45% înapoi, dar ei nu plătesc nimic, de aceea nu vor primi nimic înapoi. Cei care au rulaj mic, care nu au din ce plăti salariile angajaţilor vor forţa angajaţii să plece în şomaj. Decizia luată de guvernare favorizează companiile mari care au rulaj mare. Foarte multe companii mici, mijlocii nu-şi permit să plătească salariile şi nu vor primi nimic de la stat. Valoarea adăugată este lipsă”, a adăugat deputatul.

Deputatul democrat Nicolae Ciubuc spune că iniţiativele înaintate de către Partidul Acţiune şi Solidaritate nu ar fi posibile de realizat în condiţiile în care se află Republica Moldova.

„Domnul Popuşoi vorbeşte nişte lucruri care pe departe nu sunt reale în condiţiile actuale. Ceea ce am făcut noi acum, a fost o evaluare având la baza analize şi evaluări clare cu privire la ceea se întâmplă în sistemul bugetar şi în general, în situaţia social-economică a Republicii Moldova. Aceste modificări care au venit din partea Guvernului au ca impact peste 800 de milioane de lei care vor trebui identificate, rectificate, stabilite în buget şi respectiv, susţinut mediul de afaceri. Sunt primele măsuri care vin întru susţinerea mediului de afaceri, acestea nu sunt ultimele măsuri care urmează a fi realizate întru susţinerea mediului de afaceri. Haideţi să vedem cum va funcţiona prima lună acest mecanism”, a îndemnat Nicolae Ciubuc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: