La Chişinău încep Zilele filmului polonez

La Chişinău încep Zilele filmului polonez

„Filme despre libertate” vor fi proiectate în cadrul Zilelor Filmului Polonez. FOTO Arhivă Adevărul

Zilele Filmului Polonez CinePolska au început astăzi în Cinematograful Odeon din Chişinău. Cu prilejul aniversării a 25 de ani de la căderea comunismului În Europa Centrală, până pe 25 noiembrie, pe ecranul cinematografului vor fi rulate şase pelicole, realizate în ultimii doi ani, toate premiate la festivaluri importante şi apreciate de public.

Ştiri pe aceeaşi temă

Desfăşurându-se sub genericul „Filme despre libertate”, evenimentul nu va fi doar despre libertatea politică, pe care polonezii au câştigat-o acum un sfert de veac, ci şi despre dimensiunile spirituale, ontologice, elective ale libertăţii.

Festivalul va demara cu rularea celebrei „Ida" – pelicula care a primit peste 40 de premii, candidată poloneză pentru Oscar. Filmul artistic, realizat în alb-negru, spune istoria unei tinere călugăriţe de origine evreiască şi confruntările sale cu trecutul familiei, când îşi întâlneşte mătuşa, un procuror comunist. „Păpuşa” este o altă pelicolă ce spune povestea primei poete rome din Polonia şi preţul plătit de ea pentru creaţia sa. Apoi „Să vrei să trăieşti” te duce în lumea unui tânăr ce suferă de paralizie cerebrală, dar care îi învaţă pe cei din jur ce-nseamnă să trăieşti o viaţă cu adevărat liberă. Pentru cei care adoră umorul va fi difuzat filmul „Baby blues”, despre o mamă adolescentă care învaţă ce e responsabilitatea păstrând, în acelaşi timp, bucuria vieţii. Buna dispoziţie e garantată şi de filmul „Un bilet spre lună" - o poveste despre maturizare în Polonia anilor '60. Ultimul film despre libertate este „În numele” – o istorie a unui preot catolic care se îndrăgosteşte de un tânăr aflat sub grija sa.

Toate filmele vor începe la ora ora 19.00 şi vor avea subtitrare în limba română. Două dintre ele vor fi subtitrate şi în rusă.

Cu ocazia acestei aniversări, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova prezintă pe data de 19 noiembrie, nouă cărţi poloneze nou-apărute în limba română, având ca tema prăbuşirea comunismului. Evenimentul va începe la ora 17:00. Biblioteca prezintă publicului în această perioadă şi o expoziţie de fotografie intitulată „De la Solidaritate la Masa Rotundă”, care ilustrează evenimentele din Polonia ce au dus la căderea sistemului comunist în această ţară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările