VIDEO Studiază jurnalismul şi nu are studii muzicale. Povestea Alionei Moon, reprezentanta Moldovei la Eurovision

Reprezentanta Moldovei, Aliona Moon, a intrat în finala Eurovision 2013

Pe numele ei real Aliona Munteanu, tânăra din Chişinău a participat şi anul trecut la Eurovision, la Baku. Atunci ea a făcut backing vocals pentru Pasha Parfeny, care a acompaniat-o la pian pe scena de la Malmo şi i-a compus piesa „O mie“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aliona, care va împlini 23 de ani pe 25 mai, este o stea în devenire în Republica Moldova. Chiar dacă nu are studii muzicale, ea cântă încă din copilărie.

„De mică, toată ziua cântam prin casă, le făceam concerte vecinilor mei. Apoi, părinţii au decis să mă dea la un cerc de creaţie. Am cântat acolo un pic, dar la nivel de amator. Am mai participat la tot felul de concursuri, dar nu am crezut că voi ajunge mai departe“, a povestit cântăreaţa într-un interviu pentru „Adevărul“ Moldova.

Făcând parte din diferite colective de muzică şi dans, Aliona a participat la diverse concursuri în Moldova, România, Bulgaria, Ungaria, Belarus şi Franţa, dar s-a remarcat după ce a participat la show-ul de talente „Fabrica de staruri 2“, unde a ocupat locul trei şi titlul de favorită a publicului.

Alte trofee importante în cariera artsistei au fost cele obţinute în România la festivalurile „Mărţişor dorohoian“ şi „Dan Spătaru“.

În 2012, a ajuns la Eurovision în echipa lui Pasha Parfeni, care a reprezentat Republica Moldova cu piesa „Lăutar“. Acum cei doi au făcut schimb de roluri.

„Anul trecut, când eram la repetiţii în Baku, i-am spus lui Pasha în glumă că la anul eu voi cânta şi el va fi back vocalistul meu. Iată că am ajuns să facem ce am vorbit. Am lucrat asupra piesei şi după aceea Pasha a venit cu ideea să facă backing vocals. Pentru mine este o onoare să am aşa un ajutor în spate. Fără el n-aveam posibilitatea să fac ceva bun la Eurovision. El cunoaşte multe lucruri pe care nu le ştiu eu“, a mărturisit tânăra.

Înainte de selecţia naţională, ea şi-a ales un pseudonim. „Numele meu este foarte răspândit la noi şi ne-am gândit să facem ceva mai special, scurt şi uşor de reţinut. Eram la o discuţie când mi-a venit ideea. O foaie pe care scria Aliona Munteanu fusese acoperită de alta, astfel încât rămăsese Aliona Mun. Am decis să fie cu doi de „o“, mai ales că luna e un simbol frumos (n.r. - moon în engleză înseamnă luna). Cineva m-a întrebat de ce nu mi-am schimbat şi prenumele. Cred că este o combinaţie interesantă dintre un cuvânt de origine slavonă şi altul din engleză“, a explicat cântăreaţa.

La selecţia naţională, Aliona a cântat versiunea engleză a piesei „O mie“, cu titlul „A million“, iar la sugestia familor a decis să o interpreteze în limba română la concurs.

Videoclipul a fost filmat într-o livadă de lângă Chişinău. Copacii au fost vopsiţi cu var, iar tânăra a schimbat două ţinute, care reprezintă două stări – tristeţe şi bucurie. Un laitmotiv al clipului este tricolorul.

Moldovenii din diasporă, care au susţinut-o prin flasmob-uri în 13 oraşe ale lumii, lansând „spre lună“ lampioane şi baloane în culorile tricolorului, au făcut propria versiune a videoclipului, spre încântarea artistei.

Participarea Alionei Moon la Eurovision s-a lăsat şi cu câteva scandaluri. Chiar din start, concurentul care a ieşit pe locul 2 la selecţia naţională a acuzat juriul că a favorizat o piesă scrisă de un compozitor autohton. Apoi s-a descoperit că rochia albă pe care erau proiectate imagini este un truc folosit anterior de o cântăreaţă de country, deşi echipa Alionei susţinea că ideea îi aparţine.

FOTO: Carrie Underwood a folosit aceleaşi efecte la premiile Grammy 2013

La deschiderea Eurovisionului de la Malmo, Aliona a purtat o rochie argintie cu decolteu adânc despre care spunea că e creaţie proprie. Internauţii şi-au dat însă repede seama că ţinuta a fost plagiată după un model Givancy purtat la o ceremonie în 2012 de Rihanna.

FOTO: La deschidere, Aliona a fost însoţită de Pasha Parfeny care a compus piesa şi iubita acestuia, care a scris versurile în română

FOTO: Rihanna, în creaţia Givenchy la un eveniment monden în 2012

După repetiţii, delegaţia din Moldova a refuzat să susţină conferinţa de presă, o condiţie obligatorie pentru toţi participanţii. Nedumerire a stârnit şi faptul că show-ul Alionei seamănă izbitor cu cel al reprezentantului României, Cezar Ouatu. Ambii se înalţă pe o platformă în timp ce cântă.

Casele de pariuri îi dau însă mai multe şanse moldovencei. Mai mult, după semifinala de aseară ea s-a ridicat de pe locul 20 pe 16 în topurile pariorilor.

 

„Clasamentele caselor de pariuri sunt o strategie bună de a influenţa lumea. Aceste topuri au efect asupra oamenilor. Ei îşi spun: dacă piesa a fost pe primul loc în top, atunci este bună, chiar dacă adesea nu e chiar aşa. Eu nu mă las descurajată de aceste cifre. Anul trecut, Pasha figura pe locul 26 în topurile de pe Internet, iar în finală a ieşit pe 11. Important e să plăcem publicului, nu pariorilor“, spune Aliona Moon.

Deşi crede în propriile forţe, tânăra este conştientă că votul din finală va fi unul geopolitic. „Îmi pare bine deja că am intrat în concurs, dar e foarte important să te orientezi spre victorie. Când vrei să învingi, faci totul mai bine. De aceea merg acolo pentru a câştiga, deşi înţeleg că e imposibil în cazul ţării noastre. Cu toţii ştim care e politica acestui concurs şi cum se distribuie voturile... Dacă totuşi am reuşi să câştigăm, ar fi un mare plus pentru Chişinău. Glumeam cu nişte prieteni că măcar s-ar repara drumurile“, a spus ea pentru „Adevărul“ înainte de a pleca la Malmo.

Ea este însoţită de iubitul său, care o ajută în toate, inclusiv îi îmbracă rochia lungă şi foarte grea cu care apare în scenă. 

FOTO: Aliona, alături de iubitul său, Vova/facebook

După ce se va întoarce din Suedia, Aliona va înregistra o nouă piesă. Din toamnă, va reveni la Facultatea de Jurnalism, unde şi-a luat o pauză în acest an, şi vrea să facă nişte cursuri de canto de estradă. În timpul liber, tânăra se implică în organizaţia surorii sale care face acte de caritate pentru copii din familii social-vulnerabile.

 


Citeşte toate materialele despre EUROVISION 2013 

 

Paula Seling, despre reprezentaţia Alionei Moon la Eurovison 2013: „Bravo, Moldova!” 

Marţi seară Eurovision a debutat în forţă cu un show impresionant. În deschidere, Loreen a reinterpretat piesa Euphoria alături de 60 de copii de la şcoli locale din Malmo care, spre final, au tradus versurile piesei în limbaj mimico-gestual frumos, grandios, adevărat.

VIDEO Cinci mituri despre Eurovision, demontate

În fiecare an, în preajma concursului Eurovision, presa şi fanii dau start pariurilor pentru marele câştigător, în timp ce gurile rele îşi încep tirada de motive pentru care nu are niciun rost să participi la acest concurs. Pentru cei mai sceptici, „The Guardian“ a adunat cinci dintre cele mai întâlnite mituri legate de Eurovision, pe care le-a combătut cu argumente pertinente.

EDITORIAL Maimuţăreala şi şmenurile de la Eurovision. Am văzut cu ochii mei 

„Ceea ce vă povestesc acum nu e vreo porcărie venită ”pe surse”. Sursa mea sunt eu, aproape întotdeauna. Am fost acreditată la două finale europene Eurovision, în Suedia, la Stockholm, în 2000, când am fost reprezentaţi de trupa Taxi, şi în Estonia, la Tallinn, în 2002, când au cântat pentru noi Monica Anghel şi Marcel Pavel”, scrie Simona Catrina, redactor-şef adjunct „Adevărul”.

VIDEO Reprezentanta Republicii Moldova, Aliona Moon, a trecut în finala Eurovision 2013

Aliona Moon s-a clasat în finala Eurovision. Republica Moldova a fost anunţată chiar prima în rândul celor trecute în finală. Alături de ea, locuri în finală au mai obţinut Lituania, Irlanda, Danemarca, Belorusia, Rusia, Estonia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

VIDEO S-au ales primii zece finalişti Eurovision 2013

Primele zece ţări finaliste în cea de-a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision sunt următoarele: Moldova, Lituania, Irlanda, Estonia, Belarus, Danemarca, Rusia, Belgia, Ucraina şi Olanda.

Ce spun juraţii Eurovision Moldova despre concurenta noastră. Nicu Ţărnă: „Sper că Aliona va arăta întregii Europe că avem cu ce ne mândri“

În timp ce Aliona Moon se află în toiul pregătirilor pentru semifinala Eurovision de la Malmo, Suedia, colegii ei de breaslă o susţin alături de toţi fanii. La selecţia naţională, Aliona Moon a fost favorita juriului. Nici în pragul semifinalei de azi aceştia nu încetează să o laude.

Cu dispoziţie bună spre semifinala de la Malmo. Pasha Parfeny: „Nu ascultăm vorbele rele şi credem în forţele noastre”

Chiar în pragul semifinalei Eurovision 2013 din Suedia, Malmo, producătorul Alionei Moon şi fost concursant la Eurovision Pasha Parfeny este încrezut că Aliona se va prezenta la nivelul aşteptărilor publicului.

INFOGRAFIE Start la Eurovision 2013. Modelul suedez: un concurs de criză

Mar?i, 14 mai, a început a 58-a ediţie a concursului european de muzică Eurovision. Anul acesta, evenimentul are un buget înjumătăţit faţă de 2012, din cauza „dietei financiare“.

Cezar, asaltat de jurnalişti la deschiderea Eurovision 2013. Artistul român are un fan special: o bătrânică de 95 de ani

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a fost asaltat de presă şi de fani la ceremonia de deschidere a competiţiei, desfăşurată duminică, la Malmo (Suedia). Contratenorul a fost provocat în numeroase rânduri să interpreteze diferite arii de operă, fragmente din piesa lui, „It’s My Life“, ba chiar şi „Merry Christmas“ (Crăciun fericit), în variantă personală.

Bonnie Tyler votează cu Cezar la Eurovision 2013

Bonnie Tyler, reprezentanta Marii Britanii la Eurovision 2013 şi vedeta ediţiei din acest an, a rămas impresionată de vocea lui Cezar Ouatu şi a declarat că-l va vota pe artistul român.

VIDEO „Cezar ţinteşte către cer“. Cum va arăta prestaţia reprezentantului României la Eurovision 2013

Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, a avut sâmbătă seara cea de-a doua repetiţie pe scena de la Malmo Arena. Lucrurile au mers foarte bine pentru artistul nostru, după cum notează şi site-ul oficial al competiţiei, care scrie că „Cezar ţinteşte către cer“.

Republica Moldova e cotată mai bine decât România în topul caselor de pariuri de la Eurovision

23 dintre cele mai mari case de pariuri din lume au poziţionat Republica Moldova cu şase locuri mai sus decât România. Totuşi, ţara noastră e departe de vârful clasamentului.

VIDEO Aliona Moon a început cu stângul. Reprezentanta Moldovei la Eurovision, implicată într-un scandal

Nici nu au reuşit bine să se acomodeze la Malmo, că reprezentanţii Republicii Moldova la Eurovision au ajuns ţinta unui scandal, care s-ar putea lăsa cu consecinţe neplăcute.

VIDEO Eurovision 2013 Cezar şi Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, show-uri asemănătoare?

După o zi de relaş, Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, se pregăteşte pentru o nouă repetiţie, care va avea loc sâmbătă seară. Prima apariţie pe scena de la Malmo a avut efectul scontat: a creat imediat controverse şi a dat naştere multor comentarii.

 

Reprezentanta Olandei, cântăreaţa Anouk cu piesa „Birds”, s-a calificat în finala Eurovision 2013 FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
 • Reprezentanta Olandei, cântăreaţa Anouk cu piesa „Birds”, s-a calificat în finala Eurovision 2013 FOTO Reuters
 • Natalia Kelly, din Austria cu piesa „Shine”, nu a reușit să se califice în finala de la Malmo FOTO Reuters
 • Belarus, reprezentată de Alyona Lanskaya cu piesa „Solayoh”, este una dintre cele zece țări calificate în marea finală Eurovision 2013 de la Malmo FOTO Reuters
 • Roberto Bellarosa, reprezentantul Belgiei, s-a calificat la rândul său în finală FOTO Reuters
 • Aliona Moon, reprezentanta Republicii Moldova, calificată în marea finală Eurovision de la Malmo FOTO Reuters
 • Reprezentanta Ciprului, Despina Olympiou a interpretat piesa „An Me Thimasai”, dar nu s-a calificat în finală FOTO Reuters
 • Danemarca, una dintre cele mai apreciate prezenţe la concursul de anul acesta a fost a cincea ţară care a intrat pe scena de la Malmö. Reprezentanta acesteia, Emmelie de Forest a fost cotată de numeroase case de pariuri, drept marea favorită FOTO Reuters
 • Și reprezentanta Estoniei, Birgit Oigemeel, s-a calificat în finala Eurovision FOTO Reuters
 • Ţara cu numărul zece în concurs a fostLituania, reprezentată de Andrius Pojavis cu piesa „Something”, care a reușit să intre în marea finală de la Malmo FOTO Reuters
 • Dina Garipova, reprezentanta Rusiei, a intrat în marea finală a Eurovision 2013 FOTO reuters
 • Deşi la început a avut puţine emoţii şi i-a tremurat vocea, Aliona Moon, reprezentanta Moldovei, a prins curaj spre sfârşitul cântecului. La final, piesa a culminat cu platforma scenică care a ridicat-o pe interpreta noastră în aer FOTO Reuters
 • Ţara care a închis prima semifinală Eurovision 2013 a fost Serbia, reprezentată de trio-ul Moje 3 cu piesa „Ljubav Je Svuda”, ca nu s-a calificat, însă, în finala FOTO Reuters
 • Reprezentanții Montenegru, Who See feat. Nina Zizic, nu s-au calificat în finală FOTO reuters
 • Nici reprezentanții Croației, Klapa s Mora, nu se numără printre finaliștii Eurovision 2013 FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările