Ce cred enoriaşii despre vizita şi predica Patriarhului rus Chiril: „Mesajul a fost sincer şi frumos, dar mai mult politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii s-au adunat în scuarul Catedralei Mitropolitane pentru a asculta liturghia patriarhului rus FOTO: Dumitru Goncear
Oamenii s-au adunat în scuarul Catedralei Mitropolitane pentru a asculta liturghia patriarhului rus FOTO: Dumitru Goncear

Oamenii veniţi să-l vadă pe arhiereul rus au înţeles diferit mesajul Patriarhului. Unii spun că predica acestuia a fost un îndemn la pace şi înţelegere, alţii - că a fost unul politic.

Sutele de oameni veniţi să asculte liturghia capului bisericii ruse au bătut mătănii, au cântat crezul alături de preoţi şi au stat în cozi pentru iconiţele date de Patriarhul Chiril. După predica rostită de el, oamenii au interpretat diferit mesajul acestuia. „Mi-a plăcut discursul, a vorbit de toate, şi politic, şi pentru oameni. Ne-a spus să credem, pentru că numai cu credinţa vom învinge“ crede Parascovia Starciuc (55 de ani) din Chişinău. De aceeaşi părere e şi Nina Rotari din Chişinău. „El nu a venit pentru politică, cu război, dar cu un cuvânt bun. Noi suntem creştini şi trebuie să înţelegem asta. El le-a dat de ştire politicienilor că ceea ce se întâmplă la noi nu e bine“, susţine femeia.

Alţii au simţit în cuvintele patriarhului şi un subtext politic. „Mesajul a fost sincer şi frumos, dar mai mult politic. Probabil prezenţa politicienilor noştri e binevenită, dar să vină ca oameni simpli. Şi m-a deranjat paza. Am urmărit recent cum a fost întâmpinat băieţelul moldovean de Papa de la Roma. Foarte simplu“, s-a dat cu părerea Svetlana Ceban (49 de ani). „Pentru mine, vizita lui exprimă politica rusească. Cred că a venit cu misiunea lui Putin, nu cu suflet bisericesc. Îmi pare rău că poporul nostru nu înţelege corect acest mesaj. Probabil mai e nevoie de timp“, a menţionat Olga Boguţă, profesoară din Chişinău.

Unii oameni au asemuit venirea Patriarhului cu sărbătoarea Paştelui. „El este acelaşi Dumnezeu pentru noi, doar că pe pământ. Slujba este extraordinară, păcat că nu ne ţin picioarele din cauza vârstei, dar sărbătorim cu sufletul“ a spus pensionara Emilia Comarniţchi venită de la Cricova.

După încheierea liturghiei, oamenii au cules petalele de flori pe care a păşit Patriarhul şi au luat ca amintire florile de pe coloane.  „Sunt simbolul prosperităţii, sunt sfinte. O să le pun în casă, la icoane“, a spus Claudia Carauş din Chişinău care ascundea sub eşarfă florile rupte.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite