Din mai vom avea prognoze meteorologice mai exacte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radarul de tip Doppler a fost comandat din SUA.
Radarul de tip Doppler a fost comandat din SUA.

Un radar meteorologic de tip Doppler cu dublă polarizare va fi fost pus în funcţiune pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău.

Potrivit experţilor în domeniu, radarul va face posibilă obţinerea informaţiilor meteo exacte, atât în ceea ce priveşte localizarea şi urmărirea sistemelor noroase, cât şi în estimarea precipitaţiilor şi a direcţiei vântului periculos, inclusiv pentru aviaţie, transmite Info-Prim Neo.

Radarul DWSR-3501C, despre care autorităţile spun că este cel mai performant în domeniu, a fost achiziţionat în cadrul proiectului „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”. Implementarea acestui proiect, cu o valoare de circa 1,5 milioane de dolari, a început în noiembrie 2010, cu sprijinul Băncii Mondiale, prin intermediul Asociaţiei Internaţionale pentru Dezvoltare.

Turnul pe care este amplasat radarul a fost proiectat şi executat în Republica Moldova, iar elementele radarului au fost comandate din Statele Unite ale Americii.

Prezent la ceremonia de lansare a radarului, joi, 21 martie, premierul în exerciţiu, Vlad Filat, a spus că această nouă capacitate pe care o obţine Republica Moldova  odată cu lansarea acestui proiect îi va permite să se apropie de standardele europene.

„Este un proiect foarte important. Vom putea preveni şi gestiona condiţiile nefavorabile care sunt şi vor fi în Republica Moldova. Acest radar ne va permite să facem din timp unele observaţii, astfel va avea beneficii poporul, agricultura, aviaţia şi transportul”, a declarat ministrul mediului în exerciţiu, Gheorghe Şalaru.

Managerul de ţară al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, a remarcat că cetăţenii Republicii Moldova ar trebui să fie mândri că beneficiază de un asemenea radar, care este cel mai performant în domeniu. „Acest sistem va ajuta la previziunile meteo, dar  are şi un scop de dezvoltare, pe termen lung”, a spus oficialul.

Radarul va deveni activ din luna mai şi va putea fi urmărit şi în regim online. În dependenţă de fenomenul aşteptat, este diferită şi perioada de prognozare. Îngheţurile pot fi anticipate cu câteva zile, iar ploile torenţiale, grindina sau rafalele de vânt cu 3-6 ore.

Primele observaţii meteorologice în Republica Moldova au fost făcute în 1844, iar din 1980 informaţiile meteo sunt oferite de Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite