REPORTAJ Olanda, ţara cu parfum de flori şi iz de marijuana

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O călătorie în Olanda este ratată dacă nu vizitezi cel mai mare parc de lalele
din lume
O călătorie în Olanda este ratată dacă nu vizitezi cel mai mare parc de lalele din lume

Lalele, canale, biciclete, prostituate şi droguri la liber. După o săptămână petrecută în Regatul Ţărilor de Jos, înţelegi că Olanda are mult mai multe de spus.

În acest an, Congresul European al Studenţilor Jurnalişti şi-a ţinut lucrările la Utrecht, al patrulea oraş ca mărime şi sediul celei mai mari universităţi din Olanda. Timp de o săptămână, cei aproape 100 de participanţi, printre care m-am numărat şi eu, au discutat despre problemele jurnalismului actual şi despre extinderea Uniunii Europene. În afara programului, am reuşit să vizităm cele mai frumoase locuri şi să „gustăm“ din specificul Ţărilor de Jos.

Cu barca sau cu bicicleta prin oraş 

Multiculturalitatea se face simţită de îndată ce cobori din avion. În oraşele mari, oamenii veniţi din toate colţurile lumii mişună ca furnicile. E un amestec de culori, forme, sunete şi mirosuri. Primele îţi sar în ochi bicicletele parcate peste tot, străzile fiind mai degrabă adaptate pentru două roţi decât pentru patru. Fiecare olandez are una-două biciclete, iar cicliştii au parte de piste speciale, semafoare, indicatoare şi parcări amenajate.

Arhitectura este de o frumuseţe deosebită. De-a lungul zecilor de canale ce împânzesc oraşele sunt înşiruite clădiri înguste şi înalte, cu faţade colorate şi pereţi înclinaţi de parcă stau să se prăbuşească. La Amsterdam, capitala Olandei, există peste 1.200 de poduri, mai multe decât la Veneţia, iar la fiecare pas dai de o terasă.

Olandezii se disting prin receptivitate şi atitudine relaxată. Când se întâlnesc, se pupă de trei ori pe obraji. Se bucură de distracţii şi mese copioase, restaurantele şi cafenele fiind pline până la refuz în orice zi a săptămânii. Poartă mult portocaliu, îşi iubesc la nebunie regina şi echipa naţională de fotbal.

Droguri, cu măsură 

Olanda este vestită pentru politica tolerantă faţă de consumul de droguri şi prostituţie. De altfel, celebrul Cartier al Felinarelor Roşii, cu doamne în vitrine, intră în top 10 locuri care merită vizitate în Amsterdam. Străzile capitalei olandeze sunt îmbibate cu miros de marijuana, pe care tinerii o fumează la fiecare colţ. Drogurile „tari“, precum cocaina sau heroina sunt interzise, iar cele „soft“ - cannabisul şi ciupercile halucinogene, pot fi cumpărate în localurile numite „coffee shops“.

Din ianuarie 2013 acestea se vând exclusiv cetăţenilor din Regat care au peste 18 ani şi deţin un document special. O persoană poate lua cel mult cinci grame pe zi, iar localurile au în stocuri până la 500 de grame de cannabis. Comercianţii trebuie să deţină o licenţă, nu au dreptul să vândă străinilor şi nici să facă publicitate stupefiantelor. Personal, am fost rugată insistent să părăsesc coffee shop-ul în care am intrat. Un profesor de istorie din Utrecht mi-a explicat că drogurile nu reprezintă o problemă pentru Olanda, cu excepţia capitalei, unde se mai comit abateri.

Milioane de lalele 

Se spune că o călătorie în Olanda este ratată dacă nu vizitezi cel mai mare parc de lalele din lume. Am ajuns acolo la sfârşitul lui aprilie, când florile se deschid în toată splendoarea. Situat la 30 de minute distanţă de Amsterdam, Parcul Keukenhof este o bijuterie, iar o zi nu e suficientă pentru a admira cele şapte milioane de lalele, narcise şi zambile, aranjate creativ, ce răspândesc arome bogate. O plimbare cu barca printre vestitele lanuri cu lalele, cultivate cu grijă, m-a umplut de impresii pentru un an înainte.

Vinul moldovenesc, pe placul europenilor 

Spre uimirea mea, cei prezenţi la forum au auzit de Republica Moldova. Unii au citit despre vânătoarea din Pădurea Domnească, alţii i-au ascultat pe băieţii de la Zdob şi Zdub şi pe Pasha Parfeny. Mulţi au fost nedumeriţi să afle că un poliţist poate fi corupt sau că patru posturi TV pot fi deţinute de o singură persoană, dar cu certitudine tinerii europeni au rămas impresionaţi de vinul moldovenesc de casă şi de ia tradiţională pe care am purtat-o.

„E uimitor cât de multe lucruri pozitive şi negative poţi povesti despre ţara ta în acelaşi timp“, mi-a spus un student din Utrecht şi m-am gândit că olandezii ar rămâne la fel de confuzi după o vizită în ţara mea precum am rămas eu după experienţa olandeză. 

Premieră pentru Moldova

Forum for European Journalism Students este un ONG internaţional, fondat în anul 1986, dedicat schimbului de informaţii şi de experienţă între tinerii jurnalişti din Europa. În fiecare primăvară, organizaţia desfăşoară un congres anual, iar toamna are loc adunarea generală, evenimente care adună în jur de 100 de studenţi din peste 300 de şcoli de jurnalism. Moldova participă pentru prima dată.

7 milioane de bulbi de lalele, narcise şi alte flori au fost sădiţi în Parcul Keukenhof în acest an.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite