10 credinţe şi obiceiuri populare pe care nu le ştiai, de Florii

10 credinţe şi obiceiuri populare pe care nu le ştiai, de Florii

De Florii, oamenii le dăruiesc rudelor fire de salcie Foto: Adevărul

Află de ce e bine să te împărtăşeşti în Duminica Floriilor, de ce femeile îşi fierb busuioc în noaptea de dinaintea acestei zile şi de ce trebuie să nu te speli astăzi pe cap.

Ştiri pe aceeaşi temă

1.  De Florii, gospodarii îşi leagă fire de salcie în jurul mijlocului, cu gândul că în acest fel se vindecă de boli. O credinţă din popor spune că salcia vindecă durerile de spate. 

2. Se spune că dacă te împărtăşeşti în ziua de Florii, iar apoi îţi pui o dorinţă, aceasta se va împlini într-un timp scurt.

3. În unele sate, gospodinele coleg astăzi florile cu care urmează să-şi încondeieze ouăle de Paşti.

4. Potrivit unei vechi credinţe, astăzi e ultima zi în care mai putem purta mărţişorul. Acesta trebuie scos din piept şi pus pe crengile unui pom înflorit, astfel încât să fie roditor tot anul.

5. Astăzi apicultorii îşi împodobesc stupii cu ramuri de salcie sfinţite. Astfel se crede că albinele vor fi mai harnice şi vor face mai multă miere.

6. În unele gospodării, părinţii îşi lovesc copiii cu ramurile de salcie, cu credinţa că astfel vor fi feriţi de boli.

7. De Florii, oamenii le dăruiesc celor apropiaţi buchete cu ramuri de salcie. 

8. Se zice că de Florii nu trebuie să lucrezi şi nici să tai ceva în grădină, să speli sau să faci curat în casă. Bătrânii spun că dacă de speli pe cap de Florii, rişti ca părul tău să devină alb ca florile din copaci. Potrivit aceleiaşi credinţe, ceea ce sădeşti în duminica Floriilor,nu va da roade. 

9. Bătrânii ştiu că dacă-i soare în Duminica Floriile, ziua de Paşti va fi la fel de însorită. Iar dacă auzi broaştele cântând până de Florii, vara din acelaşi an va fi călduroasă, dar şi plină de ploi şi îmbelşugată.

10. în noaptea de dinainea Duminicii Floriilor, femeile fierb fire de busuioc, iar cu această apă îşi spală părul, pentru a fi mereu sănătos şi strălucitor. Ulterior, cu apa rămasă udă rădăcina unui pom înflorit. Se spune că în acest fel băieţii le vor admira la fel ca pe copacii plini cu flori.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările