Oficialii sălăjeni răspund criticilor Comisiei Limes: "Proiectul a urmărit punerea în valoare a castrelor romane"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aspru criticate de specialiştii Ministerului Culturii pentru modul în care au înţeles restaurarea castrelor romane de la Porolissum şi Buciumi, autorităţile judeţene contraatacă.

La aproape două luni de la publicarea raportului Comisiei Naţionale Limes în care se trage un semnal de alarmă cu privire la gravele erori produse prin lucrările de restaurare a celor două monumente antice din Sălaj, beneficiarul finanţării - Consiliul Judeţean Sălaj - şi-a expus punctul de vedere.

Potrivit preşedintelui administraţiei judeţene, Tiberiu Marc, "acest proiect a parcurs toate etapele de avizare pe care legislaţia le presupune şi are avizul Ministerului Culturii. În ceea ce priveşte proiectarea, aceasta a fost întocmită de persoane acreditate în acest sens, iar executantul, selectat în urma unei achiziţii publice, în care au fost puse condiţiile pe care un astfel de sit le presupune".

Marc a sugerat că observaţiile respective sunt tardive, în condiţiile în care comisia nu s-a întâlnit înainte de implementarea proiectului, iar evaluările au fost făcute ex-post, adică după ce lucrările au fost executate. În încercarea de a justifica intervenţiile făcute pentru restaurarea siturilor de la Porolissum şi Buciumi, şeful CJ Sălaj susţine că ele au urmărit valorificare potenţialului turistic al acestora şi punerea lui în valoare. În acest sens, a dat ca exemplu situl roman Carnuntum, unde au fost reconstruite clădirile din care mai rămăseseră doar nişte ziduri: "Carnuntum aduce încasări de 7 milioane de euro anual. Noi ne-am asumat reconstituirea aşa cum a fost ea executată din considerente ce ţin în principal de dezvoltarea turismului".

Oficialul sălăjean a ţinut să precizeze că este nevoie de stabilirea unui cod de reguli, care să reglementeze foarte clar intervenţiile ce pot fi făcute în cazul monumentelor antice. "Specialiştii în domeniu trebuie să se pună de acord şi să ne spună şi nouă, laicilor, dacă şi cum se poate interveni pe un asemenea monument", a subliniat Tiberiu Marc. Pentru a lămuri situaţia, dar şi din dorinţa de a găsi o soluţie pentru viitoarele proiecte de restaurare, administraţia judeţeană i-a invitat pe membrii Comisiei Limes la Zalău.

Reamintim că în urma vizitei efectuate în teren, Comisia Naţională Limes a concluzionat într-un raport publicat pe site-ul Ministerului Culturii că restaurările recente ale siturilor de la Buciumi şi Porolissum pun în pericol autenticitate şi integritatea monumentelor antice. Printre neregulile constatate se numără înlăturarea structurilor antice, reconstrucţii neadecvate, lipsite de temei ştiinţific, utilizarea pietrei "de carieră neadecvată" pentru realizarea drumurilor din castru, instalaţii de iluminat nepotrivite sau panouri cu informaţii eronate.

Vă mai recomandăm:

Comisia Naţională "Limes" critică dur lucrările de restaurare a castrelor romane de la Buciumi şi Porolissum. "Intervenţiile desfigurează monumentele"

Experienţă inedită şi încărcată de mister, la Porolissum. De Zilele Patrimoniului, vizitare nocturnă ghidată la Complexul Arheologic

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite